Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 01 de maig del 2024
Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 01 de maig del 2024

Així va ser la trobada entre Junqueras i Gerry Adams a Irlanda del Nord

Junqueras ha expressat la voluntat d'ERC d'ampliar els lligams i la col·laboració amb el Sinn Féin en estratègies de negociació per a la resolució de conflictes per la via democràtica

|

- Publicitat -

El president d’ERC, Oriol Junqueras, va viatjar fins a Irlanda del Nord el passat dijous, 26 d’octubre, per a reunir-se amb Gerry Adams, l’històric dirigent del Sinn Féin, tal com va anunciar que faria la setmana passada. El republicà tenia gran interès a trobar-se amb Adams per tal de poder parlar sobre el procés de negociació del conflicte d’Irlanda del Nord, que va culminar el 1998 amb l’Acord de Divendres Sant, i que a ulls del dirigent pot servir de referència pel conflicte català.

“L’Acord de Divendres Sant entre els governs britànic i irlandès és una de les experiències internacionals en les quals cal referenciar la resolució democràtica dels conflictes polítics” va dir Junqueras la setmana passada, quan va anunciar la trobada amb el dirigent del Sinn Féin, convençut que d’aquest pacte “se n’extreuen aprenentatges metodològics transcendents, també aplicables al conflicte entre Catalunya i l’Estat”.

Publicitat

Així, Junqueras va reunir-se amb Gerry Adams la tarda del dijous; durant la trobada, van “intercanviar opinions i experiències”. Tal com ha afirmat Junqueras, tant ERC com el Sinn Féin comparteixen “la voluntat que el futur dels nostres països el decideixin els ciutadans i les ciutadanes votant, de generar riquesa i de construir unes societats més justes i amb més oportunitats per a tothom”. Junqueras també ha expressat la voluntat d’ERC d’ampliar els lligams i la col·laboració amb el partit independentista nord-irlandès i col·laborar en estratègies de negociació per a la resolució de conflictes per la via democràtica.

Sobre l’Acord de Divendres Sant, el líder republicà ha manifestat que mira “amb interès” aquest acord, perquè “estableix que quan hi hagi una majoria clara a Irlanda del Nord podran votar sobre la seva reunificació amb la República d’Irlanda. Catalunya vol exactament el mateix i nosaltres volem fer realitat allò que es pot fer al Canadà i al Quebec, a Irlanda i al Regne Unit, allò que pot fer la Unió Europea i Montenegro”.

Et pot interessar  Aragonès avisa que les retallades tornaran si governa Junts: "No volem tornar a esperar 10 anys per poder-les revertir"

Durant el viatge, Junqueras també ha aprofitat per reunir-se amb l’alcalde de Belfast, Ryan Murphyi aquest divendres es trobarà amb el president de l’Assemblea d’Irlanda del Nord, Alex Maskey, abans de tornar a Barcelona.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut