Diumenge, 28 de novembre de 2021 - Edició 1221
La República

Adapten la Diada de la Catalunya del Nord al confinament i la faran telemàtica

Hi haurà una programació especial a Ràdio Arrels i es difondrà un vídeo “especial”

Avatar
Agències 05/11/2020

La Catalunya del Nord ha adaptat la Diada que commemora els 361 anys del Tractat dels Pirineus i que “va partir Catalunya en dos” al confinament i la farà telemàtica. S’han suspès els actes presencials previstos, com l’exposició fotogràfica ‘Els moviments d’extrema dreta arreu d’Europa’ de Jordi Borràs, la manifestació, els parlaments, la cantada d’himnes al Castellet de Perpinyà i els concerts de la Casa Musical però la Diada es mantindrà “viva” a la ràdio i a Internet. En aquest sentit, Ràdio Arrels oferirà una programació especial a partir de les quatre de la tarda amb la lectura del manifest i amb les intervencions de diverses personalitats.

D’altra banda, a través de la xarxa, es difondrà un vídeo especial de la Diada i es convida a tothom a “inundar” les xarxes socials amb vídeos, fotos i publicacions sobre la reivindicació i la Catalunya del Nord amb l’etiqueta #semcatalunyanord.

Al manifest d’enguany, s’alerta de l’arribada de “l’extrema dreta” a l’Ajuntament de Perpinyà i de les primeres mesures preses que “indiquen que es vol fer de Perpinyà un aparador del Rassemblement Nacional” i “encoratgen la societat civil dels Països Catalans, i la societat civil nord-catalana en particular, a no fer ni un pas enrere en la lluita contra l’extrema dreta”.

El manifest també torna a reclamar un estatut particular per a la Catalunya del Nord, la ratificació per part de l’Estat francès de la Carta Europa de les Llengües Regionals o Minoritàries i es continuen denunciant “les traves” que l’Estat posa en l’ensenyament del català al territori.

A més, es denuncien les restriccions de confinament dictades per l’Estat francès, que “limiten el dret a la llibertat de manifestació i plantegen una contradicció rellevant”. “L’Estat prohibeix el dret a sortir al carrer a manifestar-se i a reunir-se en acte polític però, per exemple, permet que les grans superfícies comercials obrin amb gran afluència de gent”, afegeixen.