Dijous, 15 d'abril de 2021 - Edició 994
La República

ACPV exigeix a Ximo Puig la restitució del senyal de TV3, l’entrada a l’Institut Ramon Llull i una aposta decidida pel valencià

L’entitat commemorarà el 25 d’abril amb 20 concentracions descentralitzades

Redacció
Redacció 07/04/2021
Membres d'ACPV amb el cartell que convoca els actes d'aquest 25 d'abril.

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) celebrarà el proper diumenge 25 d’Abril la diada del País Valencià, i reafirmarà la seua aposta per l’autogovern com el millor instrument en benefici del benestar del conjunt de la societat valenciana i de garantia de la igualtat lingüística. En aquest sentit, l’entitat entén que en l’equador de la segona legislatura de l’anomenat Govern del Botànic “és necessari el compliment del programa pactat pels tres partits que donen suport a l’esmentat Govern”. Per això reclama “completar les passes ja fetes amb la restitució del senyal de TV3 al País Valencià, la plena entrada del Consell a l’Institut Ramon Llull, la implementació d’una estratègia de col·laboració efectiva entre els governs valencià, català i balear en temes de llengua i cultura, però també d’infraestructures, model econòmic, serveis socials i territori, i la represa d’una actitud de reivindicació ferma davant del Govern espanyol en l’exigència d’un nou model de finançament que pose fi a la situació d’espoli fiscal que pateix el País Valencià”.

L’entitat afegeix que “les anteriors no són cap reivindicació particular d’ACPV, sinó ni més ni menys que el compromís dels partits que ens van demanar el vot per a un govern al servei del poble valencià i que el van obtenir en base a un programa de canvi democràtic real i no merament retòric. Per això, no posar fi a la censura de TV3 imposada en el seu moment per l’autoritarisme del PP, o apaivagar el to reivindicatiu davant del Govern espanyol en funció de les sigles del partit que estiga al seu capdavant, seria imitar una manera de fer política que la ciutadania rebutja. Per això, ACPV s’adreça directament al President de la Generalitat Valenciana per a demanar-li una aposta decidida pel valencià i la igualtat lingüística, que s’ha de concretar en l’execució d’aquelles promeses en l’any en curs, sense més dilacions. Una legislatura i mitja és temps més que suficient com per a implementar les mesures esmentades.

La reivindicació coincideix amb els actes convocats per commemorar el 25 d’abril. Acció Cultural ha convocat una vintena de concentracions a tot el territori a les 12h del 25 d’abril. Amb el lema, Per la llengua i la cultura, fem país, aquestes concentracions, per tal de complir les normes i recomanacions sanitàries establertes amb motiu de la crisi sanitària, seran actes de caràcter simbòlic i d’assistència controlada. Els assistents a cada comarca seran representants de les diferents associacions locals o comarcals que treballen per la llengua, per la cultura o pel país, tal com resa el lema de la diada del 25 d’abril.

Hi ha convocades concentracions a Alacant, Alcoi, Alzira, Benicarló, Biar, Burjassot, Castelló de la Plana, Cocentaina, Elx, Gandia, Llíria, Monòver, Pedreguer, Sagunt, Sueca, Torrent, València, Vila-real, Xàtiva i Xirivella.

La Vall d’Albaida recupera la commemoració comarcal pròpia de la Diada. Després de la interrupció que va suposar l’any passat, la delegació d’Acció Cultural d’aquesta comarca, juntament amb un seguit d’entitats i col·lectius comarcals, organitza el 25 d’abril a la Pedra Basset a la localitat d’Otos. El tradicional concert organitzat per Acció Cultural i que commemora la diada del País Valencià tindrà lloc en aquesta edició a la localitat de Llíria. El teatre de la Unió Musical acollirà l’actuació d’Andreu Valor, que presentarà el seu darrer disc Insurrecte, guardonat als premis Carles Santos en les categories de millor disc de cançó d’autor i de la millor ronda. Abans del concert es farà un homenatge a Enric Tàrrega, Tina Soler i Agustí Agulló, activistes i treballadors de l’entitat que ens han deixat en els darrers dotze mesos.