Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 01 de maig del 2024
Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 01 de maig del 2024

Acció conjunta d’ERC, Junts, comuns i el PSC perquè els abusos greus a menors no prescriguin

Els grups registren al Parlament la proposició de llei, amb intenció que arribi fins al Congrés

|

- Publicitat -

Els grups parlamentaris d’ERC, Junts, En Comú Podem i PSC han registrat el matí d’aquest dimarts una proposició de llei perquè els delictes greus de pederàstia amb penes superiors a 5 anys no prescriguin. L’objectiu dels grups és que en els cinc dies vinents la Mesa del Parlament accepti la proposició, per tal que s’aprovi al Parlament el 2024. Posteriorment, el Parlament enviarà el text al Congrés perquè la proposició de llei sigui presa en consideració, i es modifiqui el Codi Penal.

La Comissió d’Investigació sobre la Pederàstia a l’Església del Parlament ja va preveure, el 2 d’octubre, que els grups impulsarien aquesta proposició de llei. La presidenta de l’òrgan, Susanna Segovia (comuns), va afirmar aleshores que l’objectiu era que “no hi hagi una data de caducitat” per aquesta tipologia de fets. Segons l’article 183 del Codi Penal, qui realitzi actes de caràcter sexual amb un menor de 16 anys serà castigat com a responsable d’abús sexual a un menor amb la pena de presó de dos a sis anys. Ara mateix els delictes sexuals que prescriuen al cap de 10 anys són els que reben una pena màxima d’entre 5 i 10 anys de presó. Així, qualsevol delicte greu de pederàstia ja ha prescrit al cap de 10 anys.

Publicitat

La proposició de llei se centra en la imprescriptibilitat dels abusos sexuals a menors d’edat, i segueix l’exemple de països com França i Portugal, a la vegada que dona resposta a una petició històrica de les associacions de víctimes d’abusos. El text, de fet, s’ha registrat després que associacions de víctimes s’hagin trobat aquest matí amb els grups proposants, entre les quals hi havia la fundació Vicki Bernadet, que treballa per l’atenció integral, prevenció, formació i sensibilització dels abusos sexuals infantils.

Et pot interessar  Aragonès fa una crida a obtenir la "força" necessària el 12-M perquè la Moncloa digui 'sí' al referèndum

Per la seva banda, les víctimes de pederàstia han celebrat que els grups parlamentaris de PSC, ERC, Junts i comuns hagin registrat la proposició de llei. En una atenció als mitjans, Miguel Hurtado, el primer denunciant del cas Montserrat, ha destacat la importància d’aquest pas a la cambra catalana: “Per fi se’ns escolta”.

Després de reunir-se amb els grups, Hurtado i altres activistes i víctimes de la pederàstia han reclamat que l’Estat s’homologui a la majoria de països de la UE, on 14 dels 27 membres tenen la imprescriptibilitat inclosa en els codis penals, com a mínim pels delictes més greus. Hurtado ha advertit Espanya que, “si vol ser l’excepció a Europa, ho haurà d’explicar”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut