Edició 2125

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 20 de maig del 2024
Edició 2125

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 20 de maig del 2024

Acció Climàtica recupera el cabal ambiental del Ter de 2.000 litres per segon per mantenir-lo al nivell actual

Mascort reconeix que a la Muga "hi falta aigua" i l'ACA aposta per assegurar-hi 138 litres i evitar les hidropuntes

|

- Publicitat -

El Departament d’Acció Climàtica recupera el cabal ambiental del Ter de 2.000 litres per segon. L’objectiu és mantenir-lo tal i com està actualment després de la crescuda que ha tingut amb les pluges que han anat caient les darreres setmanes. De fet, la calor que es pronostica pels propers dies faria baixar de nou el cabal, per això, el Departament s’ha avançat i ha obert la comporta de l’embassament de Susqueda per tal de dotar d’aquests 2.000 litres que garanteixen l’actual cabal. Aquesta mesura es contemplava en el moment que es passés d’emergència a excepcionalitat, prevista per a la setmana que ve, però Acció Climàtica ho ha avançat. El conseller del ram, David Mascort, ha reconegut que el que preocupa és la Muga on “hi falta aigua”.

Des d’aquest divendres i, almenys fins a final d’any, el Ter mantindrà el seu cabal ambiental de 2.000 litres per segon. Una xifra que només pot fer que ampliar-se “per poc que plogui”. La mesura és conseqüència del pas de situació d’emergència a excepcionalitat a la conca Ter-Llobregat, gràcies a la treva que han donat les pluges de les darreres setmanes. Això beneficiarà d’una banda “al propi riu”, però també a la pagesia i a la resta de sectors afectats pel decret de sequera. El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, ja ha deixat clar que si torna a ploure, s’incrementarà la dotació que tenen assegurada.

Publicitat

A més, Mascort ha celebrat que els embassaments encara continuaran creixent els propers dies, gràcies a l’aigua que arriba especialment del desgel de les muntanyes, on hi ha les capçaleres dels rius. Bones notícies doncs, per a regants, si bé el conseller recorda que cal continuar amb les polítiques d’estalvi d’aigua. “Crec que tothom n’és conscient”, ha remarcat.

El titular d’Acció Climàtica ha fet l’anunci des de l’embassament de Susqueda, que ha obert la comporta per arribar a aquests 2.000 litres per segon aquest divendres i que permetrà mantenir la vida actual del Ter.

On el problema és encara preocupant és a la zona de la Muga. Mascort ha reconegut que el que fa falta allà és que plogui. El problema és que es tracta d’una conca petita i que si no precipita just “on toca” es fa complicat. En aquest sentit, aquesta zona continua en emergència, però l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) hi aportarà un cabal continu de 135 litres per segon, això sí, deixarà de rebre hidropuntes.

Et pot interessar  Una tractorada talla la Gran Via de Barcelona per protestar contra el "repartiment injust de l'aigua"

Justifica que s’omplin les piscines

Una de les conseqüències del pas d’emergència a excepcionalitat és que es podran omplir les piscines en complexes turístics i la indústria disposarà de més aigua per la seva activitat. En aquest sentit, Mascort ha defensat que sigui així, perquè “no es pot aplicar el decret de sequera de manera desagregada”.

“Avui és important que ens fixem en que passem a 2.000 litres per segon, però cal tenir en compte que tots els sectors es beneficien del pas d’emergència a excepcionalitat”, ha assenyalat el conseller.

Fi a les hidropuntes

Des de començaments de febrer, el Govern ha aplicat els cabals d’emergència a la Muga i al Ter amb l’objectiu de preservar més aigua als embassaments d’aquests sistemes i reduir en prop del 40% els desembassaments. Inicialment, el cabal d’emergència al Ter estava acordat en 600 l/s, però, finalment, només es va arribar als 1.000 l/s. “Mai hem baixat a 600 i això és important”, ha destacat Mascort.

Durant el temps que ha durat aquest escenari, s’han fixat uns increments de cabal controlats -les anomenades hidropuntes- per al manteniment de la qualitat ambiental del riu i, alhora, garantir l’aigua als embassaments.

Aquestes hidropuntes, de 3.000 litres per segon al Ter, s’han fet dos cops per setmana i durant sis hores en cada maniobra. En total, des del 9 de febrer, s’han aportat 21 hidropuntes al Ter que han permès garantir aquesta qualitat ambiental i preservar la biodiversitat de la conca. I 5 més s’han produït de manera natural a causa de les pluges.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut