Dissabte, 1 d'abril de 2023 - Edició 1710
La República

Abascal, amb l’ascens dels talibans a Afganistan, prova de maquillar el feixisme de Vox per evitar comparacions

El líder d’extrema dreta ha variat l’estratègia política del partit. Prova de donar una pàtina de tolerància al seu plantejament xenòfob però fracassa estrepitosament. S’ha mostrat com una alternativa al bipartidisme i adorna el seu posicionament polític per guanyar adeptes entre els dretans desencantats amb altres partits polítics

Redacció 30/08/2021
Santiago Abascal en la roda de premsa del dilluns 30 d'agost de 2021

Santiago Abascal, el líder del polític més ultradreta d’Espanya, ha encetat el transcurs polític sense sorpreses i ha seguit endolcint el feixisme més ranci. Aquest cop, però, intentant disfressar-se en una postura menys radical, a causa de l’ascens dels talibans a l’Afganistan i al fet que la seva visió pogués generar comparacions que no l’afavorissin. El líder de Vox ha intentat, sense èxit, desmarcar-se de la radicalitat i l’odi que caracteritzen el partit d’extrema dreta fent-ho amb afirmacions buides de significat, que no ha sabut sostenir- D’aquesta manera, s’ha evidenciat, encara més, la voluntat del partit de ser un llop amb pell d’ovella, per guanyar adeptes a les seves files.

Malgrat que ha afirmat s’ha mostrat a favor de l’acollida ha criticat l’arribada “d’il·legals” i que ha catalogat “d’invasió migratòria” la crisi de maig. A més a més, ha dit que “porta al suïcidi en termes culturals, de seguretat i econòmics”. D’aquesta manera, també ha criticat el Gobierno, per no donar suficientment suport a les forces policials, soldats i diplomàtics al país d’Orient Mitjà. Fent gala d’una ignorància total ha explicat que la Unió Europea no té cap obligació moral amb la població afganesa i ha mencionat que els “països àrabs limítrofs” són qui haurien d’oferir refugi.

Abascal ha tingut crítiques per a tothom i ha fet afirmacions molt dures en què ha dit que el PSOE i el PP “emparen a les organitzacions no governamentals que col·laboren amb les màfies” i ha donat a entendre que la falta d’ajudes dels espanyols provenia dels ajuts a les persones migrants. Sense ser conscient que està proposant iniciatives il·legals, ha demanat l’expulsió immediata de les persones migrants a qui ha atribuït la majoria de delictes comesos a Espanya.

En un discurs totalment xenòfob ha condemnat únicament els crims comesos per estrangers a Espanya i ha mostrat la seva solidaritat únicament amb les persones espanyoles que les havien patit. Certament, Abascal ja no crida ni cerca la confrontació com a única estratègia principal per guanyar votants. El líder de Vox s’ha mostrat com l’alternativa al bipartidisme i defensarà aquesta postura, en un context en què va a totes, però amb un canvi substancial: sap que per seguir creixent ha d’adornar el seu posicionament polític i ha demostrat que està disposat a fer-ho.