Diumenge, 27 de novembre de 2022 - Edició 1585
La República

A Europa també hi ha tribunals casposos: El TJUE blanqueja els jutges nomenats en “època no democràtica”

El tribunal assegura que aquest fet “no posa en qüestió” la seva independència i posa d’exemple que els magistrats comunistes de Polònia no van impedir la seva adhesió a la UE

Àlex Huguet 29/03/2022
Font: Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) considera que el fet que un jutge sigui nomenat en època no democràtica “no posa en qüestió” la seva independència. En una sentència publicada aquest dimarts, el tribunal amb seu a Luxemburg dona resposta a una qüestió plantejada pel Tribunal Suprem de Polònia que pregunta si tres jutges d’apel·lació, que van començar la seva carrera durant l’època comunista, compleixen els requisits d’independència i imparcialitat recollits al dret europeu. En la sentència, el tribunal argumenta que el fet que alguns jutges haguessin estat nomenats en època no democràtica no va ser una “dificultat” per a l’adhesió de Polònia a la Unió Europea.

El Tribunal Suprem polonès ha plantejat la pregunta a la justícia europea per un cas que ha de resoldre sobre el caràcter suposadament abusiu d’una clàusula d’indexació en un contracte de crèdit entre uns consumidors i el banc polonès Getin Noble Bank.