Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Junqueras demanda Sassoli al Tribunal General de Luxemburg per declarar-se “incompetent” per protegir la seva immunitat

|

- Publicitat -
El líder d’ERC, Oriol Junqueras, ha demandat el president del Parlament Europeu, David Sassoli, al Tribunal General de la Unió Europea per declarar-se “incompetent” per protegir la seva immunitat com a eurodiputat electe. En un recurs d’anul·lació presentat aquest dilluns a aquesta instància europea amb seu a Luxemburg, la defensa de Junqueras exigeix que es declari “nul” el rebuig de Sassoli a la petició d’intervenció urgent de l’Eurocambra per garantir la seva immunitat al·legant que “no estava en condicions” d’actuar d’acord amb el reglament. La defensa del líder d’ERC creu que la decisió del president del Parlament Europeu no estava “motivada” ni tenia “assessorament jurídic”.
El líder d’ERC té un altre cas pendent davant els tribunals de la UE per la seva immunitat. El Tribunal de Justícia de la UE encara ha de resoldre una pregunta prejudicial del Tribunal Suprem sobre l’abast d’aquesta protecció als eurodiputats en relació amb la situació de Junqueras.

Arguments

L’eurodiputada d’ERC, Diana Riba, va presentar en nom de Junqueras una petició d’intervenció urgent al president de l’Eurocambra perquè protegís la seva immunitat, un procediment establert a l’article 8 del Reglament intern de la cambra. El 22 d’agost Sassoli va denegar la sol·licitud en una carta a Riba, afirmant que la Junta Electoral Central l’havia informat que Junqueras no havia adquirit la condició d’eurodiputat.

El líder d’ERC denuncia ara als tribunals de la UE que Sassoli només es va basar en la declaració de la JEC per rebutjar la seva petició –i no en la proclamació dels resultats al BOE- i l’acusa de no haver presentat cap “informe jurídic ni decisió institucional o jurisprudència” per justificar la denegació.

Publicitat
Et pot interessar  Vilagrà serà la número 2 d'ERC el 12-M: "És un honor i un privilegi, puc aportar l'experiència d'aquests tres anys"

“La seva decisió resulta immotivada i arbitrària”, afirma a l’escrit el seu advocat, Andreu Van den Eynde.
Per això, Junqueras reclama a Sassoli que aporti els “informes jurídics” o “de qualsevol naturalesa” que hagi encarregat o utilitzat per adoptar la seva decisió en aquest procediment judicial.

D’altra banda, Junqueras també critica que ni tan sols s’acceptés la tramitació d’aquesta petició amb “l’únic argument” de la manca de condició d’eurodiputat quan, precisament, aquest afer s’està discutint als tribunals de la UE.

En concret, el seu advocat remarca que el cas de Junqueras ha despertat “dubtes” sobre l’aplicació del dret europeu, ja que el mateix Tribunal Suprem va traslladar una pregunta prejudicial sobre l’abast de la immunitat europarlamentària al Tribunal de Justícia de la UE. Aquesta instància encara està valorant els fets.

Recurs d’última hora

Malgrat que el termini per presentar la demanda expirava el passat 1 de novembre, la defensa de Junqueras assegura que com era festiu podien fer el tràmit aquest dimarts 4 de novembre.

De moment, el Tribunal General de la UE no ha registrat el recurs en la seva base de dades pública.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut