Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

12 empreses són sancionades per presumptament “alterar” licitacions del Ministeri de Foment

|

- Publicitat -

La CNMC multa 12 empreses amb 61 milions, entre elles Acciona i ACS, per presumptament “alterar” licitacions de Foment

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha sancionat amb un total de 61,3 milions d’euros 12 empreses, entre les quals es troben filials d’Acciona, ACS, OHL, Ferrovial, FCC, Elecnor i Sacyr, per una presumpta infracció constitutiva de càrtel consistent en l’alteració de les licitacions de serveis de conservació i explotació de carreteres convocades pel Ministeri de Foment des de 2014 a 2018.

Publicitat

Competència ha subratllat que es tracta d’una infracció molt greu prohibida per l’article 1 de la Llei de Defensa de la Competència i el 101 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea i ha sancionat a més aquestes empreses amb la prohibició de contractar amb les administracions públiques.

Les empreses sancionades per formar part d’aquest càrtel són Acciona Mantenimento i solidàriament la seva matriu Acciona; Aceinsa; Alvac; API i solidàriament la seva matriu ACS; Audeca i solidàriament la seva matriu Elecnor; Copasa; Elsamex; Elsan i solidàriament la seva matriu OHL; Ferroser i solidàriament la seva matriu Ferrovial; Innovia i solidàriament la seva matriu Copcisa; Matinsa i solidàriament la seva matriu FCC, i Sacyr Conservació i solidàriament la seva matriu Sacyr.

La sanció més gran correspon a API (ACS), amb 11,78 milions d’euros. La filial de FCC, Matinsa, ha estat multada amb 8,5 milions, mentre que Ferroser (Ferrovial) ha estat sancionada amb 5,7 milions d’euros. La multa a la filial de Sacyr arriba als 5,17 milions, mentre que Elsan (OHL) ha estat sancionada amb 3 milions d’euros; Acciona Mantenimento amb 2,33 milions, i Audeca (Elecnor), amb 2,6 milions.

Segons la CNMC, les empreses sancionades participaven sistemàticament en totes les licitacions acordades, restringint el nombre d’ofertes amb baixes superiors a un llindar predeterminat pel càrtel que podien presentar.

La CNMC ha pogut acreditar que el càrtel va operar entre febrer de 2014 i desembre de 2018, encara que ha detectat converses des de 2009. Les empreses participants es van adjudicar 71 licitacions d’un total de 101 que va treure el Ministeri de Foment relacionades amb la prestació de serveis de conservació i explotació de la Xarxa de Carreteres de l’Estat.

L’import total de les adjudicacions a empreses del càrtel va superar els 530 milions d’euros, la qual cosa suposa el 63% de l’import total adjudicat pel Ministeri per als serveis de conservació de les Xarxa de Carreteres de l’Estat.

Una de les empreses participants en el càrtel, Aceinsa, s’ha acollit al Programa de Clemència de la CNMC, per la qual cosa no se li aplica la circumstància agreujant i es veurà beneficiada d’un descompte del 50% de la sanció imposada. A més, queda exempta de l’aplicació de la prohibició de contractar amb l’Administració.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut