Dissabte, 1 d'abril de 2023 - Edició 1710
La República

Podem Catalunya confia que Díaz podrà “enfortir” els acords per unir espais amb els comuns

Lucas Ferro creu que el repte després de la marxa d’Iglesias és obrir una etapa amb “moltes veus”

Agències 15/05/2021
Primer pla de Lucas Ferro (ECP) en declaracions a l'ACN el 12 de maig del 2021. Horitzontal.

Podem Catalunya confia que la nova líder d’Unides Podem, Yolanda Díaz, podrà “enfortir” els acords per unir i construir espais amb els comuns. El portaveu de la formació morada a Catalunya, Lucas Ferro, ha explicat a l’ACN que Díaz “és una figura que pot acompanyar els acords i pot enfortir-los perquè és un lideratge àmpliament compartit per totes les forces del canvi”. Ferro ha recordat que Podem Catalunya i Catalunya en Comú ja tenien “un compromís previ”, confia que “arribarà a bon port” i augura que En Comú Podem serà “una força clau al conjunt del país”. Després de la dimissió de Pablo glesias, Ferro creu que el repte és obrir una etapa amb “moltes veus” i construir “una organització plural i forta” per avançar com a espai polític.

Podem Catalunya valora que a partir d’ara s’obre “una nova etapa de canvi” tant a Podem com a Unides Podem, i confien que “la reflexió” que han de fer amb la marxa d’Iglesias els ha “d’enfortir” com a organització. D’una banda, explica Ferro, “cal desbloquejar la legislatura” després de la gestió de la pandèmia i, de l’altra, “ser capaços de conformar una majoria progressista que empenyi les transformacions socials”.

 

La figura de la vicepresidenta tercera, Yolanda Díaz, que no és militant de Podem, genera consens en tot l’espai com a líder d’Unides Podem al govern de coalició amb el PSOE, i també com a futura candidata. “És un lideratge excepcional”, apunta Ferro. Díaz manté una bona sintonia amb els comuns, i una bona relació amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Una mostra més és que Díaz ha fitxat l’exdiputat Josep Vendrell com a cap de gabinet i que Rodrigo Amírola, que fins ara treballava amb Jéssica Albiach, s’ha sumat a l’equip de la vicepresidenta.

 

La formació morada a Catalunya i Catalunya en Comú treballen des de fa temps per estabilitzar l’espai. De fet, tenen una taula de coordinació, de la qual tots dos espais n’estan satisfets, i que serveix per construir una relació estable, especialment després de les turbulències a Podem Catalunya. La formació morada va renovar la seva direcció fa un any –ara amb Conchi Abellán al capdavant- i intenta redreçar una etapa de tensions internes. Fonts del partit morat confien que l’assemblea de Vistalegre IV, on es triarà el nou lideratge pel qual s’ha postulat Ione Belarra- serveixi també per intercanviar documents i crear debat sobre com es relaciona Catalunya en Comú amb Podem.

 

Després de la renúncia d’Iglesias la nit electoral dels comicis a la Comunitat de Madrid, el portaveu de Podem Catalunya aposta perquè hi hagi una etapa “més coral”.

 

Per Ferro, Colau, de l’espai dels comuns, “segur que jugarà un paper” perquè “és un referent de l’espai del canvi, no només a Catalunya també al conjunt de l’Estat”. “El canvi a Espanya no s’explica sense la seva figura”, ha considerat el portaveu.