Dimecres, 28 de setembre de 2022 - Edició 1525
La República

Planas descarta que la comunitat internacional pogués recolzar un nou referèndum a Catalunya: “Ni m’ho plantejo”

El ministre considera que la taula de diàleg rebaixa el conflicte català i aquest desapareix de l’agenda internacional

Redacció 29/08/2021

El problema català ben encarrilat, ja no surt al mapa internacional

El ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha descartat la possibilitat que la comunitat internacional recolzi un nou referèndum a Catalunya com sí confia el líder d’ERC, Oriol Junqueras, per aconseguir la independència: “Ni m’ho plantejo”, ha manifestat Planas en una entrevista a Europa Press.

Les paraules de Planas responen així a les de Junqueras, que va afirmar en una entrevista en El País que la taula de diàleg la veu com un pas per aconseguir l’aval de la comunitat internacional a la celebració d’un nou referèndum d’independència a Catalunya. Junqueras creu que si, malgrat els esforços, hi ha un fracàs públic i notori de les negociacions amb el Govern de Pedro Sánchez, veus autoritzades a l’exterior pressionarien a favor de la votació.

“Som conscients que serà difícil perquè l’Estat espanyol no té cap interès a reconèixer la nostra independència. Ens l’hem de guanyar amb un referèndum, la participació de la gent i un procés que tingui reconeixement de la comunitat internacional”, va sentenciar.

El govern espanyol considera encarrilat el conflicte amb Catalunya

Així les coses, la possibilitat que Junqueras veu en l’aval internacional xoca contra l’opinió del ministre qui assegura que ni s’ho planteja i defensa que la posició del Govern d’Espanya és la del “diàleg”, per la qual cosa la taula de diàleg amb Catalunya “ha de situar-se sempre en paràmetres constitucionals”.

“Jo mai ho he dubtat, ni el president del Govern ho ha dubtat a cap moment. Em sembla normal que es digui que tot el diàleg tindrà un reflex dins del conjunt, evidentment, del nostre sistema constitucional”, ha postil·lat en referència a les declaracions realitzades aquest estiu per un portaveu de Podem, que demanava que les solucions per a Catalunya estiguessin dins de la Constitució.

Així mateix, ha ressaltat que “la millor mostra de col·laboració” entre Catalunya i Espanya passa per resoldre “els problemes” que realment tenen els ciutadans.

EN CAMÍ D’UN PROCÉS DE RECUPERACIÓ ECONÒMICA IMPORTANT

En un altre punt, preguntat pel desgast que ha pogut sofrir el Govern després de les crítiques per la pujada del preu de la llum i la crisi de Ceuta, Planas ha assegurat que l’Executiu central està en “molt bona forma” i que actua com “ho ha de fer”, rebutjant d’aquesta manera les crítiques que a l’estiu el Govern estava de vacances i no s’ha ocupat dels assumptes com la pujada de la llum o la repatriació dels menors marroquins que van entrar a Ceuta.

Així mateix, ha assegurat que el Govern està començant un curs polític centrat en un procés de “recuperació econòmica i social important per a Espanya” tenint com base que “dos terços” dels espanyols ja tenen la pauta completa de la vacuna contra el coronavirus.

“Tenim una agenda de treballar, de sumar i de progressar i no una agenda de desqualificacions i crítiques”, ha remarcat.