Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

Pilar Rahola valora la decisió de Romania i Polònia contra Puigdemont: “Déu els cria i ells s’ajunten”

La periodista ha mencionat quins són els companys de viatge d’Espanya, i la seva reputació internacional. És a dir, que no destaquen precisament per ser ferms complidors de la llei europea

Redacció 04/01/2022

La coneguda periodista ha valorat la resposta que ha donat Romania i Polònia sobre el dret comunitari de la Unió Europea. En concret, aquests dos estats s’han posat a favor de Pablo Llarena, per demanar l’extradició de Carles Puigdemont.

Rahola ha apuntat que “els pitjors països de la UE, pel que fa al respecte als drets comunitaris, aliats d’Espanya”. Així, ha volgut deixar constància que els companys de viatge de l’Estat “casualment” són qui més infringeix la llei de la Unió Europea. Per tant, no deixa en gaire bon paper l’estat espanyol, que coincideix amb qui té una pitjor reputació en el compliment de la normativa europea.

Cal destacar que tots els estats dels vint-i-set poden pronunciar-se sobre si reactivar o no l’euroordre. No obstant això, com afirma La Razón, un mitjà que és poc sospitós de ser independentista, el fet que fins ara només Polònia i Romania hagin respost en contra Puigdemont, “és simptomàtic que la resta de Justícies prefereixen no posicionar-se per no entrar en conflicte amb Espanya”.

És a dir, dona a entendre, que la no acció de la resta d’estats podria ser causada pel fet que Espanya és un dels països que té més importància dins de la Unió Europea, i que la resta de països no voldrien posar-se en contra d’aquest membre.

En altres casos, com en l’extradició de Lluís Puig, conseller de Cultura de Puigdemont, la Justícia Belga va dictaminar que el Supremo no tenia competències per demanar l’extradició de Puig. De manera que Brussel·les s’ha oposat a Espanya, pel que fa a l’extradició del 130è president de Catalunya.

Rahola ha acabat la piulada de manera contundent: “Com dirien en castellà, dios los cría y ellos se juntan”. En altres paraules, ha comparat el grau de respecte pels drets comunitaris que Romania i Polònia tenen amb el respecte que té l’estat espanyol i els ha posat en el mateix sac, un que no brilla per tenir un ferm respecte a la llei europea.