Edició 2123

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 18 de maig del 2024
Edició 2123

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 18 de maig del 2024

Patronals i sindicats exigeixen “menys declaracions i més reunions” perquè s’arribi a un acord pels pressupostos

|

- Publicitat -

Després d’una trobada del Consell del Diàleg Social de Catalunya amb presència del president del Govern, Pere Aragonès, patronals i sindicats han apel·lat a la “responsabilitat” dels diferents actors de les converses. En concret han sigut Foment del Treball, Pimec, CCOO i UGT els que han reclamat aquest dilluns a ERC, Junts i el PSC que, pel bé del país, desencallin urgentment la negociació dels pressupostos de 2023.

“Continuem en les mateixes condicions que estàvem fa dos mesos”, ha lamentat el president de Foment, Josep Sánchez Llibre. Per la seva part, el president de Pimec ha manifestat que prorrogar els comptes de 2022 suposaria un “fracàs de la política”. Per part d’UGT, Camil Ros, ha dit que calen “menys declaracions i més reunions”.

Publicitat

La cita d’aquest dilluns és la segona trobada d’aquest format que celebra el Govern amb els agents socials per informar-los de l’estat dels pressupostos. La cita ha comptat amb la presència, a més del president Aragonès, dels titulars de Presidència, Laura Vilagrà, Economia, Natàlia Mas, i Empresa i Treball, Roger Torrent.

Des de les patronals, Sánchez Llibre i Cañete han coincidit en demanar responsabilitat als actors polítics que allarguen les negociacions des de fa mesos. Tanmateix, ha reclamat “màxima complicitat” per aprofitar l’increment de la despesa que permet aprovar uns nous comptes. En aquest sentit, Sánchez Llibre s’ha dirigit tant al Govern com al PSC i a Junts i ha criticat que les converses no hagin avançat en els darrers mesos.

“Consideraríem una responsabilitat que es prorroguessin els comptes de 2022 al 2023”, ha ressaltat Sánchez Llibre davant la premsa poc després d’una reunió que s’ha prolongat durant una hora. Des de Pimec, Cañete ha dit que els pressupostos estan “a zero graus”. “Ni fred ni calor”, ha asseverat. Davant d’això, ha avisat que les pimes es “neguen” a acceptar que no hi hagi comptes. Per això, ha demanat, cal que Govern i oposició segueixen les seves converses i ha anunciat una trobada entre Pimec i el líder del PSC, Salvador Illa, per aquesta tarda.

Et pot interessar  Freixenet i els sindicats acorden un ERTO econòmic amb reduccions de jornada d'entre el 20% i el 50% per a 615 empleats

Per part dels sindicats, Ros ha dit que es va “tard” per arribar a un acord, però encara s’hi està “a temps”. “Seria important fer els màxims esforços possibles”, ha recomanat. D’altra banda, ha negat que s’hagi d’escollir entre “infraestructures o drets socials”. “Cal que s’arribi a un acord en infraestructures i drets socials que sigui un progrés per anar endavant”, ha afegit.

CCOO, que ha participat a la cita del Consell de Diàleg Social de forma telemàtica, s’ha sumat també a les crides a la “responsabilitat” de les parts negociadores. En aquest sentit, el líder del sindicat a Catalunya, Javier Pacheco, ha exigit als partits que arribin a un pacte “com més aviat millor” per poder aprofitar els recursos extra que suposen els pressupostos per donar. “No podem perdre aquestes partides”, ha advertit abans de mencionar problemàtiques com la pobresa o els canvis del model productiu que necessita el país.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut