Edició 2123

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 18 de maig del 2024
Edició 2123

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 18 de maig del 2024

Pascal denuncia que el PDeCAT la vetava per pactar amb el PNC i que ella va arribar a renunciar a anar a la llista

|

- Publicitat -

La secretària general del PNC, Marta Pascal, ha explicat que la direcció del PDeCAT la va vetar de les llistes electorals en cas que ambdues formacions arribessin a un acord per concórrer juntes als comicis del 14 de febrer. En una entrevista amb l’Agència Catalana de Notícies (ACN), Pascal ha assegurat que ella va accedir a apartar-se per “no ser cap obstacle” però que tot i això el PDeCAT va refusar cap aliança. “Al final el PDeCAT va acabar decidint que la seva opció és donar suport a l’independentisme unilateralista fent de frontissa i de marca blanca de JxCat”, ha lamentat, ja que “l’espai central del catalanisme necessita com més actors millor”. Malgrat tot, no descarta col·laborar amb el PDeCAT si ambdues forces entren al Parlament.

Davant d’aquest escenari, el PNC concorrerà en solitari a les eleccions al Parlament “per les quatre circumscripcions i amb un programa desacomplexadament catalanista”. “No renunciem a sumar totes les forces polítiques que vagin en aquesta línia, però fins ara les més significades o conegudes ens han plantejat que tenen altres opcions”, ha narrat Pascal, que ha reconegut contactes també amb Lliures i Units per Avançar, que prefereixen anar a les eleccions amb el PSC.

Publicitat

La dirigent nacionalista ha qüestionat que els socialistes siguin un referent catalanista perquè veu el PSC “absolutament sotmès al PSOE de Pedro Sánchez, que és un partit clarament amb una idea molt centralista del projecte espanyol”. Ara bé, no descarta donar suport a una hipotètica investidura del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, si accepta la “línia molt clara” del dret a decidir de Catalunya i d’un concert econòmic. “Si es complissin aquestes dues exigències, ens ho podríem plantejar”, ha dit, “però també acompanyat d’un programa econòmic que provoqui una disminució dels impostos”.

Et pot interessar  El PSC lidera la intenció de vot entre els més joves, seguit de Junts, ERC i Vox

Pascal veu difícil arribar a acords amb JxCat perquè “sota cap concepte” donaran suport a una aposta per la desobediència. A més, ha assenyalat que “JxCat té poc a veure amb el que alguns han pensat que era el gen convergent”, ja que han votat a favor de l’impost de successions i en contra dels centres educatius que segreguen per sexe. “Crec que JxCat està molt lluny de la moderació ideològica”, ha argumentat. Pel que fa a ERC, malgrat tenir una agenda nacional més moderada, ha alertat que no s’hi entendran “si no fa un esforç de disminució de la pressió fiscal, de tracte molt millorable del que està rebent ara mateix l’escola concertada, d’una profunda renovació del sistema sanitari i també una millora evident de la gestió del que s’ha fet fins ara”.

El PNC busca l'”espectre ampli” del catalanisme moderat i es presenta fent del “fonamental” concert econòmic i del dret a decidir de Catalunya com a bandera. Aquest dret a decidir, segons Pascal, s’ha de materialitzar en un referèndum acordat, idealment amb “la recepta escocesa o del Quebec”. Ara bé, avisa que “la celebració d’aquest referèndum és complicada perquè les condicions de tensió política i emocional són molt evidents”. “Però això acabarà arribant”, ha confiat. També ha considerat essencial la posada en llibertat dels líders independentistes empresonats: “No aconseguirem resoldre una part del conflicte polític que tenim amb Espanya fins que no aconseguim que els que són a presó puguin tornar a casa”.

De cara al 14-F, a més, ha reclamat “molt sentit de país” al Govern per a la celebració de les eleccions en plena pandèmia de covid-19. Per això ha rebutjat qualsevol tipus de “mercadeig amb la data” per motius no estrictament sanitaris i ha demanat que s’informi tant la ciutadania com els partits degudament.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut