Dimecres, 26 de gener de 2022 - Edició 1280
La República

Partit Nacionalista de Catalunya: Imitar el PNB sense tenir el concert econòmic basc

Es tracta d’una marca registrada fa anys per dirigents de CDC que ara es posa a disposició de l’entorn d’El País de Demà, el grup polític de Poblet, que busca un espai polític inexistent

Redacció 13/05/2020

Velles glories de CiU en busca d’espai polític que avui no existeix

El partit polític del grup de poblet es dirà Partit Nacionalista de Catalunya (PNC), tal com ha avançat l”Ara’ i han confirmat a l’ACN fonts de la plataforma d’El País de Demà, impulsora de l’espai. Es tracta d’una antiga marca registrada fa anys per dirigents de CDC, i que ara es posa a disposició de la plataforma, que donarà suport als partits -existents o nous- que assumeixin el manifest del grup de Poblet. És aquí, com a formació nova, que el PNC apareix ja com la branca política de l’entorn del grup de Poblet, format per exdirigents de CiU i el PDeCAT majoritàriament. Les sigles, però, no són definitives de cara a les properes eleccions al Parlament, ja que el PNC intentarà arribar a acords amb altres actors polítics.

El naixement del PNC pot ajudar a clarificar l’espai de Puigdemont

Fonts del grup de Poblet expliquen a l’ACN que, tot i el pas endavant de la marca del PNC, aspiren que no es presenti sol a les properes eleccions al Parlament, i que hi hagi més forces sobiranistes, nacionalistes i catalanistes de l’entorn moderat i no unilateralista, que vulguin sumar-se al projecte amb l’objectiu de crear una “Catalunya integradora pròspera i justa”. Ara mateix l’entesa més probable és amb Units per Avançar, encapçalat per Ramon Espadaler. Per la seva banda, El País de Demà actuarà a partir d’ara com la branca ideològica, de pensament i civil del nou PNC.

El registre del PNC es remunta a l’any 1978, segons consta al registre del Ministeri de l’Interior, a partir de l’antiga Joventut de Convergència (JCDC), l’embrió de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC), tal com recull l’ARA. Actualment el PNC està inscrit a la Rambla de Catalunya 94, el mateix espai on l’excoordinadora del PDeCAT, Marta Pascal, va registrar la marca de JxCat. L’exsenadora forma part de l’entorn del grup de Poblet, junt amb altres noms com Antoni Bayona, Carles Campuzano, Jordi Xuclà, Marta Pigem, Lluís Recoder o Oriol Homs.

Fixar-se amb el PNB i no tenir les seves competències, un error de bon començament

El PNC es fixa en el Partit Nacionalista Basc (PNB) com a model a seguir, una relació que la pròpia Pascal ja defensa a ‘Perdre la por’ (Catarata, 2020). L’excoordinadora del PDeCAT argumenta que el partit ‘jetzale’ és un “bon mirall”. L’entorn més moderat del Partit Demòcrata, crític amb Carles Puigdemont i amb la Crida de Jordi Sànchez, confien que la creació del PNC serveixi per oferir un espai electoral nou i moderat. En definitiva, que pugui dur a terme el que no s’ha pogut fer a partir del PDeCAT.