Diumenge, 14 d'agost de 2022 - Edició 1480
La República

París inaugura el passatge Neus Català i li atorga la medalla de la ciutat

Bosch reivindica Català com un exemple per “no abandonar la lluita per la democràcia, els drets fonamentals i la justícia social”

Agències 04/10/2019
Neus Català, en una imatge d'arxiu

La lluitadora antifeixista i supervivent catalana del camp de concentració nazi de Ravensbrück, Neus Català, ha rebut aquest divendres el reconeixement de la ciutat de París i ja dona nom a un passatge de l’onzè districte de la capital francesa. En un acte d’inauguració del passatge que ha esdevingut un homenatge a la trajectòria de lluita i de preservació de la memòria de Català, la seva filla, Margarita Català, ha reivindicat la tasca de la seva mare en la recuperació i preservació de les històries de les dones deportades, a les quals Català es referia com “les oblidades de les oblidades”, i ha apuntat que tots els mèrits que ha rebut la seva mare ho són per a totes les persones que, com Català, van ser deportades pel feixisme. Català també ha rebut a títol pòstum la medalla Grand Vermeil -la màxima distinció que dona la ciutat de París-, que ha estat recollida per la seva filla.

Margarita Català ha emfatitzat en el compromís social de la seva manera des que era molt jove, així com la seva defensa de la memòria històrica com a “exigència” i “deure cívic”, especialment la de les dones deportades. Segons Català, tant les dones deportades com les estrangeres que van lluitar a la Resistència són “les oblidades de les oblidades”.

Precisament, Català se sentia “representant” de totes aquestes dones, segons ha explicat la seva filla Margarita, que ha rememorat la lluita contra el franquisme que la seva mare va continuar des de França, així com els viatges a Barcelona per fer reunions clandestines quan era petita. “Has de dir que no saps ni on vas ni que hi vas a fer”, ha recordat. Així, Margarita Català ha assenyalat que, tal com ho sentia la seva mare, tots els homenatges a Neus Català ho són també a totes les persones deportades, moltes de les quals no van sobreviure als camps nazis.

El passatge Neus Català, un lloc de trobada

En el bulevard de Charonne, en la frontera entre l’onzè i el vintè districte de París, el passatge Neus Català pretén ser, en paraules de Catherine Vieu-Charier, encarregada de l’àmbit de la memòria històrica de l’Ajuntament de París, “com el que a Barcelona seria La Rambla”. Vieu-Charier ha reivindicat Català com a “dona lliure i republicana” i ha destacat que la decisió de dedicar un passatge a la lluitadora antifeixista catalana es va prendre per unanimitat al plenari de París, cosa que ha apuntat que és poc habitual.

Vieu-Charier, que ha criticat que França “deixés caure un país que estava agonitzant”, en referència a la República espanyola, ha posat en valor el “treball per la memòria” de Català, així com el seu “militantisme per la llibertat”, i l’ha qualificada de “potent font d’inspiració”. A més, ha reivindicat el paper dels republicans catalans i espanyols en l’alliberament de París.

Com a representant del consistori parisenc, l’encarregada de memòria històrica ha disculpat l’absència de l’alcaldessa Anne Hidalgo, qui ha remarcat que està molt implicada amb la memòria històrica i, particularment, amb la del republicanisme espanyol.

Una altra alcaldessa de la qual s’hi ha fet sonar la veu malgrat no ser present a l’acte ha estat Ada Colau. A través d’un discurs llegit per Margarita Català, Colau, que no ha pogut assistir-hi per motius d’agenda, ha dit rebre amb “emoció” l’homenatge de París a Català, a qui ha qualificat de dona “valenta” en “la defensa de la llibertat, els drets humans i la justícia” i ha reivindicat el seu llegat com a exemple per a les generacions més joves.

Durant la inauguració, també han intervingut el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, i el secretari de Comunistes de Catalunya, Joan Josep Nuet. Segons Bosch, Neus Català és un exemple per “no abandonar la lluita per la democràcia, els drets fonamentals i la justícia social”. Per la seva banda, Nuet ha defensat que cal seguir “lluitant pels valors republicans” fins “assolir-los”.

També han assistit a l’acte un representant de l’ambaixada espanyola, el delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris, i el delegat del Govern a París, Daniel Camós. Per cloure l’acte, la cantant Marina Rossell ha interpretat ‘El Cant dels Ocells’ al costat del retrat de Neus Català que ha presidit l’acte envoltat per senyeres, banderes de la República espanyola i de la francesa.