Dijous, 4 de març de 2021 - Edició 952
La República

Troben a Móra 61 fosses amb víctimes de la batalla de l’Ebre

Els experts estimen que poden arribar a haver-hi les restes de més de 100 soldats

Avatar
Agències 04/01/2021
Els treballs d'excavació d'una de les fosses del mas de Santa Magdalena, a Móra d'Ebre. Imatge del 4 de gener de 2021.

Les excavacions iniciades fa vint dies pel Departament de Justícia a l’entorn del mas de Santa Magdalena, a Móra d’Ebre, han permès localitzar 61 fosses amb víctimes de la batalla de l’Ebre. Els enterraments, individuals i col·lectius, es troben en un bancal just a la part posterior de l’edifici, on l’exèrcit republicà va instal·lar un hospital per atendre els ferits del front durant entre finals de juliol i finals d’octubre de 1938. De moment, s’han trobat les restes de tretze cossos en una fossa més allargada que la resta però no es descarta que un cop finalitzin les tasques la xifra total pugui superar llargament el centenar. També han aparegut espais amb abocaments puntuals de material mèdic –ampolles o fèrules- que s’hi utilitzava.

La primera fossa excavada, a l’extrem nord del perímetre del bancal on s’està treballant, és una de les dues més llargues i presenta almenys tretze cosses apilats en, com a mínim, dos nivells. Els cossos es troben en una posició poc habitual, en alguns casos com abocats i gairebé de bocaterrosa, possiblement pel fet que fossin els últims abans d’abandonar l’hospital i s’enterressin amb urgència. L’acumulació de cossos en aquesta fossa també s’explicaria per aquest mateix fet. Excepte una altra fossa propera, la resta de rectangles marcats al terra són de menors dimensions i situats més regularment.

Els treballs està previst que s’allarguin durant mesos per la seva laboriositat, segons ha indicat la directora general de Memòria Democràtica, Gemma Domènech. Els arqueòlegs calculen que es puguin acabar exhumant més d’un centenar llarg de cossos, partint de les experiències anteriors.