Dijous, 17 de juny de 2021 - Edició 1057
La República

Protecció Civil posa en prealerta el pla NEUCAT davant l’episodi de nevades

Dissabte és el dia que es preveu que siguin més generalitzades i es demana molta prudència en els desplaçaments per carretera

Redacció
Redacció 08/01/2021
Vehicles enfarinats amb neu ahir a Falset..

Protecció Civil ha posat en prealerta el pla NEUCAT per la  previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) d’un episodi de nevades que va arencar ahir a les Terres de l’Ebre i que es preveuen generalitzades dissabte. Es demana extremar les precauacions a les carreteres, sobretot a les zones ombrívoles.

 

 

De cara a dissabte, la previsió és que  les nevades es generalitzin a tot Catalunya excepte el terç nord oest (Pirineu de Lleida) i que pugui nevar a qualsevol cota fins a mig matí. Amb el pas de les hores la cota anirà pujant, tot i que amb una gran variabilitat. A més, al terç sud del país, per sobre del 800 metres es podran superar els 30 cm de neu.

Protecció Civil de la Generalitat recomana a la ciutadania, de cara a la mobilitat per aquestes zones, que estigui atenta a les previsions meteorològiques i que consulti les incidències de trànsit abans de sortir de casa. Es demana tenir el vehicle preparat per la neu, amb cadenes, manta, una llanterna i el telèfon mòbil carregat amb bateria per si  hi ha alguna emergència.

Protecció Civil també demana al sector del transport que consulti l’evolució de les previsions meteorològiques per planificar l’itinerari, i que estigui contínuament informat de les restriccions a camions que es puguin produir.

Així mateix s’ha ha posat en marxa el Pla especial d’emergències per risc de vent a Catalunya (VENTCAT) en fase de Prealerta per la previsió de l’SMC de ventades dissabte. Segons la previsió, el vent podrà superar els 72 km/h per a les comarques del litoral, prelitoral i part interior del país, sobretot a cotes altes. Dissabte també es preveu un episodi de mala mar a tota la costa catalana.