Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

Perpinyà: retirada temporalment la placa dedicada a Pierre Sergent, diputat, terrorista i militar ultradretà

Sergent va ser un dels impulsors del grup terrorista OAS, una organització armada dedicada a fer la guerra bruta contra l’independentisme algerià

Redacció 23/02/2023
Foto d'un rebateig de l'esplanada durant el passat octubre

El setembre de l’any passat l’Ajuntament de Perpinyà liderat per l’ultradretà Louis Aliot va decidir dedicar una esplanada de la ciutat a Pierre Sergent. La decisió va ser polèmica perquè Sergent va ser un dels impulsors del grup terrorista OAS (Organització de l’Exèrcit Secret), una organització armada dedicada a fer la guerra bruta contra l’independentisme algerià. Sergent va participar també en l’intent de cop d’estat anomenat “el putsch d’Alger”, liderat pel general Maurice Challe.  Va ser condemnat a mort dues vegades per les seves activitats conspiradores de caire feixista, havent de marxar a Suïssa i a Bèlgica, tot i que va ser amnistiat pel govern francès l’any 1968. A les eleccions legislatives de 1986 va ser escollit diputat del Front Nacional pel districte dels Pirineus Orientals.

Fa uns dies, un col·lectiu antifeixista de Perpinyà va rebatejar l’esplanada amb el nom de Maurice Audin, matemàtic independentista algerià, torturat i assessinat. Van adherir el nou nom sobre la placa dedicada a Sergent.  El passat 29 d’octubre ja hi va haver una concentració contra el nom de l’esplanada decidit pel govern municipal. Els organitzadors van expressar que l’enaltiment de Sergent era “un insult a les famílies de les víctimes” de l’organització terrorista” i van considerar que era un “plantejament revisionista” per intentar blanquejar l’OEA.

Aquesta setmana l’Ajuntament de Perpinyà ha retirat de l’espai públic les dues plaques que duen el nom de Pierre Sergent.