Dissabte, 4 de febrer de 2023 - Edició 1654
La República

S’incrementen les queixes internes per l’abstenció d’ERC a Madrid

Pilar Vallugera, qui hauria de substituir Junqueras al Congreso: “Així no!”

Redacció 25/07/2019
Gabriel Rufián, diputat d'ERC al Congrés dels Diputats / ACN

El gir estratègic d’ERC continua i s’ha vist clarament amb l’abstenció dels republicans, de la mà de Gabriel Rufián, a Madrid per investir Pedro Sánchez tot i que no era necessari, ja que no hi havia acord entre PSOE i els de Pablo Iglesias.

Si ara ja fa unes setmanes sorgia un corrent crític, ‘Col·lectiu Primer d’Octubre’, que demanava que es donés veu a la militància sobre la posició del partit a Madrid, la decisió d’abstenir-se d’aquest migdia ha incrementat les queixes internes a Esquerra.

Pilar Vallugera i Balañà, número 9 a la llista d’ERC a Barcelona i qui hauria de substituir Oriol Junqueras justament al Congreso en el cas que quedés inhabilitat o renunciés a l’acta, ha estat molt dura amb el vot dels seus companys de files i llista. Amb un parell de tuits deixava clar el seu malestar: “A parer meu, completament erroni. La nostra feina no és salvar Espanya, és aconseguir la independència per bastir el país que somniem. Així, no”. I en un segon descrivia l’abstenció “d’inútil” i afegia: “No crec que els i les militants de base estiguem gaire contents avui, que som els que donem la cara. Així, no”.

També l’alcalde d’ERC de la Torre de l’Espanyol (Ribera d’Ebre) s’ha mostrat en contra. A més, és una població on Gabriel Rufián hi sol passar moments d’oci amb la seva colla d’amics. Juncà ha escrit a les xarxes que “Així no aconseguirem la independència ni es defensa la República! Ha de ser un NO com una catedral!”

Josep Maria Terricabras, que ha estat eurodiputat per ERC, també mostrava el seu enuig: “No hem dit fins ara que no ens fan por les urnes? Defensarem Catalunya o ens passarem a l’altra banda?”.

El regidor d’ERC que ha patit en primera persona la virulència i repressió de l’Estat, Jordi Pesarrodona, també ha volgut deixar clar el seu desacord: “A mi ningú m’ha consultat res, com a militant i represaliat em sento decebut, sol i trist!”. De fet, Pesarrodona ha donat suport al Col·lectiu Primer d’Octubre, que també ha piulat sobre l’abstenció.