Dilluns, 27 de març de 2023 - Edició 1705
La República

Demanen set anys de presó i 6.000 euros de multa per a quatre antifeixistes d’Alacant

Se’ls assenyala com a presumptes responsables d’un delicte d’atemptat contra David Garcia, diputat de Vox a les Corts

Redacció 06/02/2023
Fotografia de VICENTE CAMARENA

Malgrat que tot plegat són només fets suposats, la Fiscalia exigeix set anys de presó i 6.000 euros de multa per als quatre antifeixistes d’Alacant assenyalats com a presumptes responsables d’un delicte d’atemptat contra David Garcia, diputat de Vox a les Corts. Els fets que denuncia el polític del grup d’ultradreta fan referència als del 28 maig de 2022 a la Facultat d’Educació de la Universitat d’Alacant, quan es va dur a terme una protesta contra una taula rodona “en defensa de la llengua espanyola”.

L’acte, al qual van participar personalitats com ara Macarena Olona, exsecretària general de VOX en el Congrés dels Diputats espanyol i exportaveu de la formació d’ultradreta, o Fernando Sánchez Dragó, escriptor posicionat públicament en defensa de Vox, estava organitzat pel Consell d’Estudiants de la Universitat d’Alacant (CEUA). En aquell moment, aquest òrgan estava presidit per Álvaro Asencio, personatge conegut pel seu discurs d’extrema dreta.

Per tots aquests motius, les organitzacions independentistes Arran i Endavant van convocar una concentració de rebuig a l’acte espanyolista. És a partir d’aquest punt quan la versió dels fets canvia segons quin bàndol l’explica. Els manifestants insisteixen que no es va produir cap identificació per part de la policia, però, contràriament, avui quatre d’ells estan acusats d’un presumpte delicte d’atemptat contra un “membre de l’assemblea legislativa d’una comunitat autònoma” i d’amenaces contra Garcia, que els va denunciar.

De fet, si fos pel diputat de Vox, a cada un dels antifeixistes els pertocaria complir tres anys de presó. Tanmateix, la Fiscalia ha decidit demanar un any i 9 mesos de presó i una multa de 1.500 euros a cadascú. Els quatre acusats neguen absolutament els fets i s’ha creat el Grup de Suport a les persones encausades de la Universitat d’Alacant per demanar la seva absolució. El passat dissabte 4 de febrer, per exemple, es va dur a terme un acte polític per mostrar la solidaritat cap als encausats.

https://twitter.com/EncausatsPego/status/1620043972084387840?s=20&t=0cWARTTKoytjZUhL6_jxDg