Edició 1774

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 04 de juny del 2023
Edició 1774

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 04 de juny del 2023

Alcoi retirarà, 64 anys després, la Medalla d’Or que va concedir a Franco 

La retirada d'honors al dictador es fa en compliment de la Llei de Memòria Històrica

|

- Publicitat -

L’Ajuntament d’Alcoi retirarà, a la fi, els honors que va concedir al dictador Francisco Franco el 1959. Segons informa el diari La Veu, el ple del divendres 14 d’abril suspendrà definitivament l’acord pel qual se li va concedir la Medalla d’Or de la ciutat, un honor de caràcter “vitalici”.

Publicitat

Aquest honor es va aprovar el 10 d’abril del 1959 per reconèixer el dictador “com a salvador de la pàtria i restaurador de la vida dels municipis espanyols”, segons consta en l’acta d’aquell ple.

Et pot interessar  Els tribunals retornen la Medalla d'Or a Martín Villa, tot i els crims del franquisme

Ara, la retirada dels honors a Franco es fa en compliment a la Llei de Memòria Històrica del 2022. L’article 40 estableix que “les administracions públiques, en l’exercici de les seves competències i conforme als corresponents procediments, adoptaran les mesures oportunes per a revisar d’ofici o retirar la concessió de reconeixements, honors i distincions anteriors a l’entrada en vigor” de la nova llei.

La regidora de Democràcia Participativa i Transparència, Teresa Sanjuán, ha defensat que més enllà de complir la llei, es fa per retirar “unes distincions que Alcoi mai hauria d’haver atorgat a una persona” que va accedir al poder “mitjançant un alçament militar contra un govern democràtic, va provocar una guerra i va encapçalar una dictadura militar autoritària”, causant tota mena de danys irreparables.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió