Edició 1960

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 07 de desembre del 2023
Edició 1960

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 07 de desembre del 2023

L’escàndol del repartiment de mascaretes evidencia un cop més la necessitat de ser República

|

- Publicitat -

La pandèmia pel nou coronavirus ha fet evidenciar, una vegada més, la necessitat de Catalunya de tenir una República i poder-se governar a si mateixa. Des de La República us hem anat informant de l’alt cost que ha hagut de pagar el conjunt dels Països Catalans davant la negativa de l’executiu de Pedro Sánchez de confinar Madrid i, després, el fet de no permetre el confinament total a Catalunya, ni a Igualada i la Conca d’Òdena.

Publicitat

Però és que les dades que ha ofert el Ministerio de Sanidad sobre el repartiment de mascaretes són una autèntica vergonya. No cal ser un analista expert per extreure’n alguns titulars escandalosos:

Més del doble de mascaretes a Madrid que a Catalunya

El Gobierno de Pedro Sánchez ha pogut repartir entre el 10 i el 25 de març més de 6 milions de màscares a les CCAA. D’aquest total un terç ha anat a Madrid amb quasi dos milions: 1.922.068. Catalunya n’ha rebut 887.073, menys de la meitat que a la capital. Si ve és lògic que allà on el focus de la pandèmia és més fort s’hi enviï més material, el Ministerio també va especificar que s’enviaven en funció de la població. En aquest sentit Catalunya s’ha vist molt perjudicada. A més, des de la capital del Reino espanyol comencen a fer especial referència que a Catalunya s’estan produint més contagis.

Més mascaretes a Madrid que al conjunt dels PPCC

Encara és més escandalós la poca equitat en el repartiment si ens fixem en el conjunt dels Països Catalans. Si sumem les que ha rebut el País Valencià (480.753) i les Illes Balears (99.016) a les de Catalunya (887.073), tampoc s’assoleix la xifra de Madrid: 1.466.842 al total als PPCC i 1.922.068 a la Comunitat de Madrid. La població total dels PPCC és d’uns 14 milions de persones. A la Comunitat de Madrid hi viuen 6,6 milions.

Més mascaretes a Castella i Lleó que al País Valencià

Hi ha repartiments que no tenen massa lògica. Castella i Lleó ha rebut pràcticament les mateixes mascaretes que el País Valencià quan les tres províncies de Castelló, València i Alacant sumen el doble de la població de tota la comunitat autònoma castellana. Si el País Valencià n’ha rebut 480.753 i té poc més de 5 milions d’habitants, Castella i Lleó n’ha rebut 480.613 amb 2.418.694 habitants. Cap sentit.

Territoris sobredimensionats

Per posar un altre exemple del mal repartiment. A Ceuta s’hi han repartit 36.478 mascaretes i la ciutat autònoma té 85.209. Això representa que el 43% de la població disposa de mascareta. Si ho comparem amb Catalunya, les que han arribat serveixen per a cobrir el 12% de la població.

Publicitat

Més notícies

Opinió