Dissabte, 28 de maig de 2022 - Edició 1402
La República

Jaume Matas obté el tercer grau penitenciari sense problemes

La Fiscalía de Sánchez no s’hi oposa i l’exministre i expresident de les Balears del PP podrà dormir els caps de setmana a casa seva

Gerard Sesé 27/08/2020
Imatge del judici del 'cas Nóos', amb la infanta Cristina al fons i l'expresident balear Jaume Matas en primer terme.

Institucions Penitenciàries ha concedit el tercer grau a l’expresident de les Illes Balears Jaume Matas després d’haver complert la meitat de condemna de quatre anys i tres mesos per tràfic d’influències, prevaricació i frau en el cas Nóos.

La junta de tractament de la presó madrilenya d’Aranjuez va donar llum verda a la petició dilluns passat, de manera que Matas ha estat traslladat a Centre d’Inserció Social (CIS) d’Alcalá d’Henares per acabar de complir la condemna segons narra ElEspañol.

Matas va ingressar a la presó d’Aranjuez el 13 de juny de 2018 després de ser condemnat pel Tribunal Suprem a tres anys i vuit mesos per un delicte continuat de prevaricació en concurs amb un delicte continuat de falsedat i malversació de cabals públics en el cas Nóos. Té una altra condemna en ferm de set mesos de presó per prevaricar per encarregar a l’arquitecte Santiago Calatrava el disseny d’un teatre d’òpera a Palma.

Cal recordar que molts experts en el cas Noós van descriure la confessió de Matas d’haver-se fet “amb la boca petita” i “sibil·linament”, desmarcant-se d’altres acusacions i fets investigats. i que mai es va mostrar penedit. Tampoc és clar si l’expresident balear hauria reconegut el 100% dels delictes de què se l’acusa, així com si s’ha sotmès a un programa de tractament per a respectar la llei segons el delicte pel qual va ser jutjat, com sí que ho demana la Fiscalia als presos polítics per justificar la denegació del tercer grau.