Dissabte, 13 d'agost de 2022 - Edició 1479
La República

El PSOE en defensa de la corrupte monarquia tomba la iniciativa de Podemos

Demanava que el CIS pregunti de nou per la monarquia, però els socialistes espanyols defensen que no es pregunti per deixar la monarquia “al marge de la confrontació”

Redacció 15/09/2020
Pla mitjà del líder del PSOE, Pedro Sánchez, i del líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, signant l'acord programàtic del govern de coalició al Congrés, el 30 de desembre de 2019 (horitzontal)

El PSOE ha tancat la porta aquest dimarts a la proposició no de Llei de Podem perquè el Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) torni a preguntar els ciutadans sobre la monarquia espanyola i trenqui el “mur d’opacitat i silenci” sobre aquesta qüestió, en paraules de portaveu d’En Comú Podem, Jaume Asens. La iniciativa –que es votarà dimecres- ha comptat amb el suport de Podem, ERC, JxCAT, PNB, Bildu, Més País, Compromís i BNG, però ha topat amb l’oposició del PSOE, PP, Cs i Vox, que sumen majoria. El diputat del PSOE Rafael Simancas ha assegurat que cap altre monarquia parlamentària pregunta els seus ciutadans sobre els monarques i cal deixar la monarquia “al marge de la confrontació”

Segons Simancas, el fet de no preguntar sobre la monarquia és per “preservar” el caràcter de neutralitat de la institució de la Casa Reial. Si el CIS no pregunta sobre la monarquia, ha afirmat, és perquè és un organisme “públic i de caràcter autònom” que ha de preguntar pels “problemes que més afecten els espanyols i no els que interessen els diputats per circumstàncies polítiques si marcar perfil”.

 

Podem havia inclòs a la iniciativa les esmenes d’ERC perquè el CIS pregunti també quina forma d’Estat prefereixen els ciutadans. Asens ha recordat que el CIS no pregunta per la monarquia des del mandat de Mariano Rajoy. Es va deixar de fer, ha recordat, coincidint amb els escàndols que afectaven el rei Joan Carles I, quan la seva popularitat baixava en picat. “Mentre la gent forma part d’un atrezzo no hi ha problema, però si és crítica la pregunta molesta”, ha dit Asens.

 

Asens ha destacat el cas de Valtònic i ha recordat que encara que el CIS no ho pregunti altres enquestes recullen que la majoria dels espanyols són republicans i que la valoració de la monarquia està per sota de la dels partits. “Clar que interessa la monarquia, el problema és que durant massa temps ha actuat com una institució privada i fora de control democràtic”, ha dit.

 

El portaveu d’En Comú Podem s’ha dirigit als diputats del PSOE. “Sé que avui molts se senten incòmodes perquè tenen el cor republicà, però avui no votem república o monarquia, sinó sobre democràcia i opacitat, si la ciutadania és suficientment madura per votar i si el CIS es posa al servei de la ciutadania o d’alguns partits i de la Casa Reial”.

 

La diputada d’ERC Marta Rosique ha advertit que els “tallafocs” i “l’opacitat” dels partits del sistema no aconseguiran tapar “trista naturalesa” de la monarquia borbònica i els seus escàndols de corrupció. “Si no fos per la justícia europea, ara per cremar una fotografia del rei aniríem a la presó”, ha recordat.

 

La portaveu de JxCAT, Laura Borràs, ha afirmat que el fet que el CIS no pregunti sobre el monarca és “estrany i sospitós”, i denota que aquesta no és –com va dir el ministre Marlaska- una “democràcia perfecta”. “En una democràcia perfecta seria inconcebible l’existència d’una policia patriòtica i el cap d’Estat no es passaria de pares a fills”. Borràs ha advertit que l’opacitat fa un “mal favor” a la monarquia, tot recordant que el CEO –que sí que pregunta- atorga a la monarquia un 1,59 sobre 10.

 

Malgrat que han votat a favor, Bildu, ERC i JxCAT han criticat per tova la iniciativa i han recordat que l’única manera de conèixer amb exactitud què pensen els ciutadans sobre la monarquia és “fer un referèndum”. El diputat de la CUP Albert Botránha afirmat que és “lamentable” que el PSOE, “que un dia es va dir republicà”, s’oposi a la iniciativa.

 

El diputat del PNB Mikel Legarda també ha mostrat el suport a la iniciativa perquè “no hi ha raons ni explicacions perquè la monarquia, com qualsevol altra institució de l’Estat, no hagi de ser avaluada per la ciutadania”. El líder de Més País, Íñigo Errejón, ha assegurat que la qüestió versa sobre si als ciutadans “se’ls tracta com a majors d’edat o no”.

 

En el bloc de formacions en contra la iniciativa ha pres la paraula, en primer lloc, el diputat de Vox Manuel Mariscal ha assegurat que l’objectiu de la iniciativa és “manipular els espanyols” i gastar recursos per preguntar sobre una institució que “no perjudica en res els espanyols”. El diputat de Cs Guillermo Díaz ha acusat Podem de pretendre “posar mà” i “escriure les preguntes del CIS”.

 

El diputat del PP Carlos ha ironitzat sobre el fet que Podem presenti una PNL per instar el seu propi govern a actuar. “La coalició PSOE-Podem està portant Espanya a la deriva”, ha afirmat abans de qualificar la iniciativa com una “cortina de fum” per la mala gestió de l’executiu. “Pretenen desprestigiar la monarquia constitucional i és lamentable que el PSOE estigui en aquest joc amb vostès, ha afirmat.