Dijous, 2 de febrer de 2023 - Edició 1652
La República

Festes de Sant Eloi de Perpinyà: un cap de setmana dedicat als joiers del granat

Cercaviles, danses tradicionals, missa en català i altres activitats per reivindicar la tradició joiera de Perpinyà

Redacció 02/12/2022
Imatge d'una edició anterior de la festa de Sant Eloi de Perpinyà

Aquest cap de setmana, 3 i 4 de desmbre, se celebraran a Perpinyà les Festes de Sant Eloi que giren al voltant del tradicional ofici dels joiers que treballen el granat a la Catalunya Nord. Sant Eloi o Eligi (Chaptelat, prop de Llemotges, ca. 588 – Noyon 1 de desembre de 660) va ser un bisbe franc de Noyon, reconegut orfebre i alt funcionari de la cort del reis merovingis. És venerat com a sant per l’Església catòlica i és patró, arreu d’Europa, de nombrosos oficis relacionats amb els metalls o els animals (per les ferradures dels animals de peu rodó).

La joia de granat és l’especialitat de Perpinyà i de la Catalunya Nord. Al segle XIX els joiers nord-catalans es van especialitzar en el muntatge dels granats en encast tancat, un artesania que s’acabaria convertint en un tret d’identitat nord-català. Per reivindicar aquesta tradició artesana aquest cap de setmana se celebraran un grapat d’actes a la capital de la Catalunya Nord.

Dissabte a les 3 de la tarda començarà la celebració amb una cercavila amb vestits antics de l’època de Napoleó III i música tradicional. El recorregut començarà a la plaça de la Catedral. Una hora més tard, a la plaça de la Llotja, s’hi faran danses tradicionals.  L’endemà, diumenge 4, a dos quarts de deu del matí, hi haurà un aplec dels joiers amb vestits tradicionals a sota el Castellet.  Tot seguit la Confraria dels Joiers del Granat anirà en seguici fins a l’església de Santa Maria de la Real, on s’hi oficiarà una missa en català acompanyada musicalment per una cobla i, finalment, s’hi entronitzaran els Ambaixadors de la Joia del Granat de Perpinyà. A 2/4 d’1 es farà l’últim acte de la festivitat amb unes danses tradicionals a la plaça de la Llotja.