Edició 1769

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de maig del 2023
Edició 1769

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de maig del 2023

Espot diu que la ciutadania andorrana tindrà la darrera paraula, via referèndum, en l’acord amb la UE

|

- Publicitat -

El cap de la llista nacional de Demòcrates per Andorra i actual Cap de Govern, Xavier Espot, s’ha compromès a celebrar un referèndum vinculant sobre l’acord d’associació que Andorra negocia amb la Unió Europea. Serà la ciutadania, per tant, qui tindrà “la darrera paraula” sobre l’acord i sobre l’entrada d’Andorra, “de manera progressiva i estructurada“, al mercat interior europeu. Espot també ha defensat l’actual equip negociador, el qual ha aconseguit tancar diferents especificitats per Andorra i n’aspira a obtenir de noves en la propera ronda de reunions. “Ara no toca fer experiments, tenim un interlocutor assegut que ens escolta i confia en nosaltres, per això és el moment que la negociació la continuïn pilotant els qui tenen més experiència i capacitació“. “I aquests som, i ho dic amb tota humilitat, nosaltres” ha assegurat.

Publicitat

El cap de llista demòcrata ha manifestat que l’acord d’associació “determinarà la prosperitat econòmica i social del nostre país”. Amb tot, ha refermat que entrar en un mercat de 500 milions d’habitants, des d’un país de 80.000, s’ha de fer des de la defensa de certes línies vermelles. Pel que fa a la lliure circulació de mercaderies, el Govern demòcrata ha aconseguit una transitòria de 30 anys per al tabac, “temps de sobres per procedir a la reconversió del sector primari”, així com el manteniment de les franquícies comercials per als viatgers. Pel que fa a la lliure circulació de serveis, ha negociat un preacord per mantenir FEDA com a operador únic en matèria d’electricitat, i “tenim aspiracions similars per Andorra Telecom“. Amb relació a la lliure circulació de persones també s’ha tancat un preacord, en aquest cas per mantenir el control de la política migratòria amb un sistema de quotes. Finalment, queda negociar la llibertat de capitals i aquí la línia vermella és que les entitats bancàries d’Andorra puguin operar dins el mercat europeu “en igualtat de condicions“, amb accés al prestador d’última instància i a finançament del Banc Europeu. 

Et pot interessar  VÍDEO | Cerni Escalé es desmaia al Consell General d'Andorra durant el debat d'investidura

El cap de llista ha afegit que, malgrat que la voluntat és tancar l’acord a finals d’aquest 2023, “no anirem de pressa si això ha de comprometre el millor acord per Andorra”. També ha ressaltat que se seguiràinformant els actors concernits i grups parlamentaris de tota l’evolució de les negociacions.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió