Edició 1769

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 31 de maig del 2023
Edició 1769

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 31 de maig del 2023

Es posa en funcionament la instal·lació de plaques solars de l’aparcament de l’Hospital de Manacor

L’Hospital de Manacor és el segon hospital de les Illes que tindrà l’aparcament completament cobert de plaques solars

|

- Publicitat -

Durant matinada del dissabte al diumenge es van iniciar les proves de funcionament de la instal·lació de plaques solars situades a l’aparcament de l’Hospital de Manacor, que permetran que l’Hospital ja utilitzi energia neta per al seu funcionament.

Publicitat

La instal·lació realitzada té 770 kW de potència renovable que produirà 1.029 MWh d’electricitat a l’any, permetrà la reducció de les emissions de 790.601 kg de CO2 anuals i un estalvi net en la factura de la llum de l’hospital de 146.195 euros a l’any. Cal assenyalar que amb aquesta instal·lació la factura elèctrica de la CAIB s’abaratirà en 221.813 euros, però l’IBE en rebrà 75.618 cada any, ja que roman com a titular de la instal·lació i facturarà a preu de cost l’electricitat a l’IBSalut. Cal assenyalar que l’IBE reinvertirà aquest retorn econòmic en noves instal·lacions.

Aquest projecte, que ha incorporat cinc punts de càrrega doble per a vehicles elèctrics, s’ha realitzat sobre els 5.436 m2 d’aparcament de l’hospital, en compliment de la Llei de canvi climàtic i transició energètica, que estableix que s’han de cobrir amb plaques solars els aparcaments de més de 1.000 m2 per a l’any 2025. En aquesta instal·lació s’han incorporat, per primera vegada a la CAIB, panells bifacials que es caracteritzen per captar la llum solar pels dos costats, de manera que aprofiten no només la insolació directa, sinó també el reflex d’aquesta sobre el sòl i així augmentar la producció del panell.

El projecte havia sortit a licitació per un pressupost d’1.231.784,77 euros més IVA i l’Institut Balear de l’Energia (IBE) el va adjudicar per un import de 997.203,72 euros a Ferrovial Construcción, SA. Cal assenyalar que aquesta empresa va obtenir la major puntuació en les ofertes econòmiques, socials i tècniques, per davant dels deu licitadors que s’hi havien presentat.

Et pot interessar  Més per Palma proposa que la ciutat deixi de fer promoció turística

L’Hospital de Manacor és el segon hospital de les Illes que tindrà l’aparcament completament cobert de plaques solars, després de l’Hospital Mateu Orfila de Maó. La Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic té previst realitzar accions similars en els hospitals d’Inca i Son Llàtzer. Aquest projecte s’ha dut a terme gràcies a la col·laboració entre la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, i la Conselleria de Salut i Consum.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió