Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

El Govern destinarà més de 200.000€ a fomentar el català entre els advocats d’ofici

|

- Publicitat -

El Govern ha acordat aquest dimarts prorrogar el 2023 el conveni amb el Consell dels Col·legis de l’Advocacia de Catalunya (CICAC) per fomentar el català en l’àmbit de la justícia gratuïta. Els advocats del torn d’ofici inscrits de forma voluntària al programa rebran una bonificació de 20 euros addicionals per a cada actuació feta en català i, alhora, assumeixen el compromís de fer efectiu el dret d’opció lingüística dels defensats. El Departament de Justícia transferirà la quantitat màxima de 233.000 euros al CICAC, que s’encarregarà, a través dels col·legis d’advocats, de fer efectiu el pagament als professionals inscrits al programa. Les sentències redactades en català han passat del 20,1% el 2005 al 6,9% el 2021, segons un informe.

Un informe presentat el juny del 2022 va mostrar una situació preocupant del català en els diferents àmbits de la justícia a Catalunya. Les demandes presentades en català a través de l’aplicació ejustícia.cat va ser el 2021 del 6,2%; un 13,1% a Girona; un 12,47% a Lleida; un 7,22% a les Terres de l’Ebre; un 6,32% a Barcelona comarques; un 4,22% a Barcelona ciutat i un 3,54% a Tarragona.

Publicitat

Una altra dada destacada és que el dret lingüístic de ser notificat en català s’incompleix en el 81,3% dels casos; és a dir, del total de demandats que sol·liciten ser notificats en llengua catalana, menys del 20% en té garantit el dret, apunta l’executiu en el text de l’acord de Govern. Quan el demandat especifica ser notificat en castellà, el percentatge de compliment i garantia del dret a opció lingüística ascendeix al 97%. Quan no s’informa de l’opció lingüística, les notificacions es fan per defecte en castellà en la majoria de casos (91,8%).

Et pot interessar  Aragonès proposa una conselleria específica per a la llengua catalana si torna a ser president

Davant d’aquest diagnòstic, el Govern va presentar un paquet de mesures per fomentar l’ús i la presència del català a la justícia, com la creació d’un circuit directe amb el Departament de Justícia per a queixes de vulneracions de drets lingüístics als jutjats o oficines d’atenció al ciutadà. Justícia gestionarà les queixes “de forma prioritària” i en farà un registre per documentar-les, indiquen. Una altra mesura és la primera convocatòria de 50 beques ja anunciades per animar els estudiants de dret de Catalunya a opositar a les carreres judicial i fiscal.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut