Edició 1954

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 01 de desembre del 2023
Edició 1954

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 01 de desembre del 2023

[Efemèride] El Tractat dels Pirineus que va partir Catalunya

|

- Publicitat -

Avui, dia 7 de novembre, és la Diada de la Catalunya Nord. Aquest dia es commemora la signatura del Tractat dels Pirineus el dia 7 de novembre de 1659. Aquell dia, representants de Felip IV de Castella i III d’Aragó i de Lluís XIV de França, es van reunir a l’Illa dels Faisans del riu Bidasoa, al País Basc, per signar un acord per posar fi a la Guerra dels Trenta Anys. Les dues monarquies van acordar la cessió a França del comtat del Rosselló i part de la Cerdanya.

Publicitat

El monarca Felip IV va arribar a aquest acord sense consultar-ho a les Corts Catalanes ni als territoris afectats. És més, ho va amagar oficialment fins a les Corts de Barcelona de 1701-1702, encara que ja feia temps que la partició s’havia signat i tothom ho sabia. Als territoris del que avui es coneix com a Catalunya Nord hi va haver durant molt de temps moviments de resistència a aquesta separació de la resta de Catalunya, com és el cas de les diverses revoltes dels Angelets de la Terra produïdes entre 1667 i 1675. Les autoritats catalanes al comtat del Rosselló i a la Cerdanya també es van resistir a acceptar aquesta partició.

L’actuació dels monarques era manifestament il·legal ja que no tenia en compte la voluntat de les institucions catalanes, saltant-se les corts pertinents, ni tampoc el Jurament per les Illes, segons el qual les terres de l’antic Regne de Mallorca no podien separar-se de la corona catalana (el Rosselló, la Cerdanya i el Conflent havien format part de l’antic regne de Mallorca). Mentre que els governs espanyols han estat contínuament demanant la restitució de Gibraltar, cedit a la Gran Bretanya arran del tractat d’Utrech, la Catalunya Nord no ha format mai part de les reivindicacions territorials espanyoles.

Et pot interessar  Passa endavant pel català a Perpinyà: La Bressola fa efectiva la compra del Monestir del Vernet per fer-hi el col·legi-liceu

El Tractat incloïa conservar vigents les institucions catalanes al nord dels Pirineus, però aquesta part no va ser respectada pel rei francès Lluís XIV. Un any després del Tractat van ser dissoltes les institucions catalanes i a partir del 1700 es va prohibir l’ús de la llengua catalana en els actes oficials de qualsevol tipus. Totes dues mesures han seguit vigents fins avui.

Per commemorar aquesta efemèride i protestar contra les seves conseqüències, el cap de setmana més proper al 7 de novembre se sol fer una manifestació a Perpinyà reclamant el reconeixement dels trets propis de la Catalunya Nord i l’abolició del Tractat dels Pirineus.

Font: Viquipèdia

Publicitat

Més notícies

Opinió