Dimarts, 19 de gener de 2021 - Edició 908
La República

Els Dragons de Perpinyà volen cantar Els Segadors en comptes de la Marsellesa a la final a Wembley

Els aficionats i l’equip de rugbi català, Els Dragons, tenen clar que el seu himne és l’himne de Catalunya: Els Segadors. Cada dues setmanes, quan tenen partit a Perpinyà, abans […]

Gerard Sesé
Gerard Sesé 21/08/2018
Escut dels Dragons Catalans

Els aficionats i l’equip de rugbi català, Els Dragons, tenen clar que el seu himne és l’himne de Catalunya: Els Segadors.

Cada dues setmanes, quan tenen partit a Perpinyà, abans de jugar, sempre s’entona el cant dels Segadors amb passió i solemnitat i no volen canviar aquesta tradició a Wembley, a la final de la Copa Challenge.

De fet, l’himne anglès God save the queen (Déu salvi la reina) i Els Segadors ja van ser els únics himnes que van sonar ara tot just fa 12 anys, l’any 2007, quan els Dragons van assolir de manera històrica la serva primera final.

La polèmica està servida a França. Les autoritats gal·les així com bona part de l’opinió pública francesa defensen que si hi ha algun membre del govern de la República a la llotja, ha de sonar La Marsellesa en comptes de l’himne català.

Els Dragons de Perpinyà, més que un club

De la mà de l’empresari Bernat Guasch, els dragons van renéixer fa 12 anys i juguen a la primera lliga anglesa. Va unir dos clubs històrics de rugbi a XIII de la Catalunya Nord i el projecte s’ha engrescat els ciutadans. Els Dragons respiren catalanitat, amb l’himne català com a oficial, i explotant les tradicions del Principat com els castells. Un indret on el català com a llengua vehicular entre els seguidors, a poc a poc, perd l’estatus de “patuès”.

En aquest reportatge, fet quan els Dragons van fer 10 anys, es pot copsar la catalanitat que traspua l’equip de Perpinyà.

Relacionats