Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Otegi, sobre la suspensió del tercer grau i el 100.2 als presos: “És una venjança mesquina”

El coordinador d’EH Bildu es mostra convençut que el cas dels independentistes catalans acabarà al Tribunal d’Estrasburg

Avatar
Agències 02/08/2020
Arnaldo Otegi, coordinador general de Bildu / ACN

El coordinador d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha valorat la suspensió del tercer grau als presos independentistes i la petició de la Fiscalia de retirar el 100.2 com “una venjança mesquina”. “La justícia a l’estat espanyol forma part d’un instrument polític per tractar temes polítics”, ha apuntat Otegi aquest diumenge als micròfons de Rac1. “En el cas dels independentistes catalans ha quedat molt acreditat. S’ha aplicat el dret penal de l’enemic i una legislació absolutament d’excepció i punitiva”, ha continuat el coordinador d’EH Bildu, que s’ha mostrat també convençut que el cas dels presos independentistes –i també el cas Altsasua- acabaran al Tribunal d’Estrasburg. “Que tornarà a treure els colors a la justícia espanyola”, ha afirmat Otegi.

En paral·lel, el coordinador d’EH Bildu ha confirmat que reclamarà una indemnització a l’estat espanyol després de l’anul·lació de la seva condemna pel ‘cas Bateragune’. “És evident que l’Estat té una responsabilitat patrimonial: hem estat privats de llibertat, inhabilitats, hem deixat de percebre els nostres salaris, d’abonar a la Seguretat Social l’IRPF”, ha enumerat Otegi. “Els danys econòmics són importants, però després n’hi ha a un altre nivell i això no sé si es paga amb diners. No sé quants en demanarem exactament, però l’Estat ha de reparar-nos el dany patrimonial que ens ha causat”, ha reflexionat en veu alta el coordinador d’EH Bildu.

“El PSOE té la mida presa al PNB”

Otegi tampoc s’ha estalviat les crítiques cap al lehendakari, Íñigo Urkullu, que inicialment va declinar assistir a la conferència de presidents a la Rioja i finalment va participar-hi en pactar ‘in extremis’ un objectiu de dèficit del 2,6%. “No em va sorprendre gens. El PSOE té la mida presa al PNB i tot és pur teatre”, ha etzibat el líder d’EH Bildu. “La política s’està convertint en pura teatralització, molt de tuit i zero profunditat. Ell dirà que va aconseguir un gran acord, tot i que un dia abans deia que el dèficit que va acabar pactant era totalment insuficient”, ha carregat Otegi, que ha insistit amb el seu atac a Urkullu.

“Si vol negociar amb l’Estat ens hauria de trucar a nosaltres, la segona força, per pactar què anem a demanar a Madrid. El PNB està fent una política de narcotització de la política nacional i del sobiranisme”, ha apuntat el coordinador d’EH Bildu. Finalment, i sobre l’aprovació dels pressupostos del govern espanyol, Otegi ha estat clar. “Hi ha dues opcions: pactar els pressupostos amb el bloc que va fer possible la investidura o mirar cap a Cs i el PNB, trencant el bloc de la investidura. I el govern espanyol sembla que mira cap allà”, ha constatat el coordinador abertzale.

“Sánchez ha de decidir què vol fer i triar amb qui vol anar. El que no pot és mantenir-se en aquesta espècie de promiscuïtat d’aliances, perquè això demostra que l’únic que vol és mantenir-se al govern”, ha conclòs Otegi.