Edició 1891

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de setembre del 2023
Edició 1891

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de setembre del 2023

Ofensiva de Plataforma per la Llengua per defensar la selectivitat en català a les Illes Balears

L'ONG del català lamenta que la UIB i la Conselleria d'Educació cedeixin als intents d'imposar el castellà als exàmens de selectivitat: "Crea un precedent perillós"

|

- Publicitat -

Plataforma per la Llengua s’ha personat al Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) contra la demanda de l’associació espanyolista PLIS Educación que exigeix deixar de prioritzar el català als enunciats de la selectivitat. De fet, enguany la Universitat de les Illes Balears (UIB) ja ha repartit els exàmens de Selectivitat (PBAU) tant en castellà com en català.

Publicitat

En un comunicat, l’ONG del català lamenta que la UIB i la Conselleria d’Educació han cedit a les imposicions de grupuscles com Plis, Educación Por Favor i Societat Civil Balear, agrupades sota el paraigua d’Escuela de Todos. Plataforma per la Llengua es va reunir amb el rector Jaume Carot, però no va aconseguir fer-lo rectificar. “Continuam sense entendre aquesta passa enrere, que crea un precedent perillós”, va denunciar l’entitat abans de l’inici de les proves.

Davant aquest retrocés, l’entitat argumenta que les proves d’accés a la universitat són la continuïtat d’un sistema educatiu que té el català com a llengua vehicular i no només han d’avaluar l’adquisició de coneixements, sinó també la capacitat d’expressar-se en català.

Ofensiva als tribunals

L’entitat ja ha demanat formalment de comparèixer al Tribunal Superior de Justícia contra el recurs que ha presentat la plataforma Escuela de Todos Baleares. A l’escrit, Plataforma per la Llengua sol·licita al TSJIB que desestimi la demanda, perquè, segons la mateixa jurisprudència del Tribunal Constitucional, l’ús normal del català per part de l’administració i el caràcter vehicular del català a l’educació són mesures vàlides per compensar la situació de predomini del castellà en la recerca i la publicació editorial universitària i per donar prestigi a la llengua catalana.

L’escrit, a més, forma part d’una estratègia de l’ONG del català per respondre judicialment a les demandes que es presenten als diferents territoris perquè el castellà guanyi pes a la selectivitat. En el cas de Catalunya, Plataforma per la Llengua també continua batallant als tribunals.

 

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió