Dijous, 6 d'octubre de 2022 - Edició 1533
La República

Obre les portes el primer museu virtual de la Guerra Civil Espanyola, però s’allotja al Canadà

El museu ofereix accés gratuït a cinc galeries amb 130 imatges i textos que narren el conflicte militar i les rereguardes, així com l’impacte sobre la vida de persones

Redacció 20/09/2022
binary comment

Després de cinc anys treballant amb el projecte i amb l’aportació de 20.000 euros del Govern del Canadà, neix el Museu Virtual de la Guerra Civil Espanyola, el primer dedicat a “l’esdeveniment crucial del segle XX”, tal com diu a la portada de la web. La iniciativa deriva de la inexistència d’un museu físic dedicat a la Guerra Civil a Espanya i té l’objectiu de facilitar l’accés al coneixement sobre el conflicte.

El museu ofereix accés gratuït a cinc galeries amb 130 imatges i textos (en castellà i anglès) que narren rigorosament el conflicte militar i les rereguardes, així com l’impacte sobre la vida de persones corrents.

A més de l’aportació del Canadà, que prové dels seus pressupostos per a l’àrea de recerca, han aconseguit reunir 20.000 euros més de diverses institucions, com la York University (Toronto, Canadà) i la Trent University, que mantindran durant els propers deu anys allotjament i actualització de la web del museu; segons apunta el Diario.es.

Els seus creadors són els catedràtics en Història Contemporània Adrian Shubert (York University, Canadà), Antonio Cazorla-Sánchez (Trent), Joan Maria Thomàs (URV-Grup de Recerca Consolidat ISOCAC. Història, Societat, Política i Cultura des de Catalunya al Món), l’arqueòleg i professor del CSIC Alfredo González Ruibal i la catedràtica d’Estudis Culturals de la Warwick University (Regne Unit) i Alison Ribeiro de Menezes, amb el suport tècnic d’Andrea Davis, professora de l’Arkansas State University i del bibliotecari expert en humanitats digitals Dwayne Collins (Trent).