Divendres, 3 de febrer de 2023 - Edició 1653
La República

No s’avança: El Clínic va atendre prop de 500 víctimes d’agressions sexuals el 2021, gairebé igual que abans de la pandèmia

14 noies van ser agredides per taxistes quan tornaven de festa

Agències 02/03/2022

L’Hospital Clínic de Barcelona va atendre el 2021 un total de 468 persones, la majoria dones, víctimes de violència sexual a urgències. En els últims cinc anys s’han atès 2.023 agressions sexuals. L’informe demostra que es tornen als nivells de pr-pandèmia en el nombre d’agressions sexuals ateses al Clínic, ja que el 2019 es van atendre 503 casos. Les dades recollides demostren que el 90% de les agressions es van cometre a dones i el 10% a homes. El 100% dels agressors van ser homes i aproximadament en el 50% dels casos eren coneguts per les víctimes. Segons l’edat de les víctimes, el 46% de les agressions a dones van ser a joves entre 16 i 25 anys, de les quals el 5,4% eren menors d’edat (16 i 17 anys).

En l’informe de la Comissió de Violència Intrafamiliar i de Gènere es conclou que el 42,4% de les persones agredides arriba a urgències per iniciativa pròpia, el 21% amb acompanyament policial i el 22,2% arriba derivada d’un altre centre de salut (clíniques privades, CUAPS i altres hospitals). També es conclou que el 7,7% de les persones agredides arriben amb ambulància del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM).

El 62,8% de les dones van ser violades per via vaginal, anal o bucal, i el 56% de les agressions a dones es van produir en un domicili, mentre que el 18,3% van ser agredides a la via pública. L’estudi permet aflorar que 14 noies, totes elles menors de 25 anys, van ser agredides sexualment per taxistes quan tornaven a casa desprès d’una sortida nocturna. També destaca que 8 de les dones agredides eren persones en situació d’indigència, xifra que suposa un augment respecte a les 3 dones que ho estaven al 2020.

El 6% de les víctimes van ser agredides per la seva parella, exparella o marit. El 2020 aquesta xifra va ser més alta a causa dels confinaments domiciliaris que hi va haver per la pandèmia, cosa que va comportar un total aïllament de les dones i la manca de suport social i dificultats d’accés als serveis d’atenció comunitària. Aquestes agressions sexuals comporten sempre maltractament psicològic i amb freqüència lesions i maltractes físic com ferides, traumatismes, cremades i cops, que també cal atendre.

El 12% de les agressions a dones les va cometre més d’un agressor, xifra que representa el doble que al 2019. El 31,4% de les agressions van ser comeses sota la submissió química de la víctima, ja que hi ha indicadors que es van produir sota els efectes de l’alcohol o d’altres substancies que disminueixen l’estat de consciencia, la capacitat de consentir i la possibilitat de resposta per defensar-se. Aquesta xifra es similar a la dels darrers anys analitzats, excepte el 2020 en que va ser més baix. L’informe també recull que el 61,7% de les dones agredides manifesten, en el moment de la atenció a urgències, la seva intenció de denunciar el delicte del que han estat víctimes.