Divendres, 25 de juny de 2021 - Edició 1065
La República

“Nazis, violadors i fills de puta”: filtren converses entre jutges espanyols sobre els independentistes

Jutges d’arreu de l’Estat van desqualificar el moviment independentista a través del correu electrònic oficial del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) des de principis de setembre i fins a […]

Redacció
Redacció 20/09/2018

Jutges d’arreu de l’Estat van desqualificar el moviment independentista a través del correu electrònic oficial del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) des de principis de setembre i fins a la negativa d’Alemanya d’extradir Carles Puigdemont, segons informen aquest dimecres ‘Elmon.cat’ i ‘Eldiario.es’. Ambdós mitjans han tingut accés a milers de correus electrònics en què jutges d’arreu d’Espanya opinen sobre el procés independentista bé sigui insultant els líders polítics que l’encapçalaven –molts dels quals ara en presó preventiva o exiliats- bé sigui qualificant penalment accions com les del 20 de setembre, que en alguna ocasió es titlla obertament de sedició.

“Nazis”, “violadors” i “fills de puta”

Els jutges insulten l’independentisme i els seus líders en aquests correus amb expressions com “colpistes”, “nazis”, un “virus” o “un germen”. La gent que es mobilitza a Catalunya fa “idioteses”, són “criminals”, “violents” o “extremistes” als quals “aplicar el Codi Penal” perquè tenen dirigents que són “fills de puta” o “com violadors”.

Tots els correus electrònics estan enviats des del compte corporatiu del CGPJ, alguns magistrats es mostren preocupats per la situació a Catalunya ja a principis de setembre, i pregunten, per exemple, què passaria als companys que hi exerceixen en cas que es declarés la independència.

Més raons pels exiliats

Després d’aquesta filtració, Europa encara té més proves que Espanya no oferirà un judici just contra els presos polítics catalans i carrega de raons els exiliats. Davant d’aquestes proves, es posa de manifest a ulls del món la manca d’objectivitat de la justícia espanyola i com és una institució estatal que no va fer net durant la transició.

Reaccions immediates

La difusió dels correus ha començat a generar reaccions, de les primeres de les quals les del PDeCAT, que han anunciat que demanaran la compareixença urgent de la ministra de Justícia al Congrés per donar explicacions. El PDeCAT també denunciarà el cas a la Fiscalia i proposarà la creació d’una Comissió d’investigació al Congrés. El Partit Demòcrata considera “gravíssimes i aberrants” aquestes revelacions, que certifiquen la “persecució ideològica” de l’independentisme català i la “total indefensió i inseguretat jurídica a l’Estat”. Opina, a més, que haurien de comportar “l’anul·lació immediata” del procés judicial contra els dirigents independentistes.

També hi ha reaccionat Carles Puigdemont, que ha afirmat que el fet és “tan greu” que si no hi ha conseqüències, “el sistema judicial espanyol de la monarquia farà aigües definitivament”. I es pregunta: “En mans de qui està un dels pilars de tot sistema democràtic?”.