Diumenge, 2 d'octubre de 2022 - Edició 1529
La República

Múltiples reaccions davant l’última notícia del cas Borràs

Francesc Dalmases s’ha mostrat ràpidament “al seu costat”, mentre els grups espanyolistes han aprofitat per posar llenya al foc i demanen “la seva immediata dimissió”

Redacció 26/07/2022
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, durant la reunió ordinària de la Mesa. Data de publicació: dimarts 24 de maig del 2022, 10:34 Localització: Barcelona Autor: Jordi Borràs

Davant la notícia d’última hora: el TSJC anuncia l’obertura del judici oral a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, no han tardat a reaccionar tant l’entorn proper a la presidenta com tot el contrari; els partits espanyolistes. Com sempre hi ha qui té les idees molts clares i d’altres que no s’han volgut mullar ni un pèl.

Aquest últim és el cas de Patrícia Plaja. La portaveu del Govern ha evitat aquest dimarts fer un posicionament de l’executiu davant l’anunci del TSJC de l’obertura del judici oral a la presidenta del Parlament, i ha reiterat que era convenient deixar en mans dels partits polítics valorar la notícia, sobretot perquè s’ha conegut després de finalitzar la reunió del Consell Executiu. “Pertoca als grups parlamentaris donar la seva opinió”, s’ha limitat a dir.

El diputat Francesc de Dalmases, la mà dreta de Laura Borràs, s’ha mostrat públicament a través d’una piulada “al seu costat” i li ha volgut donar tot el suport. El vicepresident de Junts per Catalunya ha denunciat que “aquests dies de juliol, com cada dia des del 2017, tens un suport ampli i extens al si de l’independentisme; però ets, també, aquesta indissimulada diana pels qui volen que no canviï res”. “Res no és ni ha estat casual”, ha exclamat Dalmases a xarxes.

Per a la seva banda, els grups espanyolistes no han tardat a carregar contra ella. En Comú Podem ha reclamat aplicar de manera immediata l’article 25.4 a la presidenta del Parlament, Laura Borràs. El portaveu dels comuns, David Cid, creu que Borràs hauria de dimitir com a presidenta de la cambra i que pugui mantenir l’acta de diputada, però suspesa en drets i deures fins que hi hagi sentència. “Ha de dimitir com a presidenta perquè no podem tenir durant sis mesos o un any un interinatge”, ha justificat Cid.

En aquesta línia, però de forma molt més contundent s’ha pronunciat el líder de Vox al Parlament, Ignacio Garriga, qui ha anunciat que presentaran una petició a la mesa de la cambra perquè s’apliqui el reglament i la presidenta, Laura Borràs, “deixi de ser diputada i, per tant, presidenta del Parlament de Catalunya”. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha comunicat aquest dimarts l’obertura de judici oral a Borràs per presumpte fraccionament de contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), la qual cosa permetria suspendre-la com a diputada.

Tot i que s’hagi fet pública l’obertura de judici oral contra Borràs, no vol dir que s’hagi fixat una data per a celebrar-lo, sinó tot el contrari. Així mateix, el judici podria arribar a finals de l’any 2022 o de principis de 2023.