Dimecres, 25 de novembre de 2020 - Edició 853
La República

Mor el lluitador antifeixista Lluís Martí Bielsa, president de l’Amical de les Brigades Internacionals de Catalunya

Va ser responsable polític de les Joventuts Socialistes Unificades i Creu de Sant Jordi el 2006

Avatar
Agències 06/10/2019
Primer pla del president de l'Amical de Catalunya dels Antics Guerrillers Espanyols a França, Lluís Martí Bielsa, el 9 de maig de 2016 en l'acte del Parlament de commemoració de la fi de la Segona Guerra Mundial. (horitzontal)

El president de l’Amical de les Brigades Internacionals de Catalunya, Lluís Martí Bielsa, ha mort aquest diumenge a la matinada a l’edat de 98 anys a la localitat de Santa Cruz de Moya (Conca), segons ha informat l’entitat a través del seu compte de Twitter. “Recordem la seva lluita i reivindiquem els valors de la solidaritat, internacionalisme, antifeixisme i justícia social”, han assegurat. Bielsa va ser responsable polític de les Joventuts Socialistes Unificades al 32è grup de la Guàrdia d’Assalt. Internat al camp de concentració d’Argelers, va participar en la resistència francesa. L’any 2006 se li va concedir la Creu de Sant Jordi en reconeixement als seus mèrits en la lluita contra el feixisme.

Bielsa és autor del llibre ‘Un d’entre tants’, on explicava “la història d’una vida envoltada de guerra, de lluita per la igualtat i la llibertat”, com ha recordat la Fundació Nous Horitzons, que va editar la publicació.

 

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha destacat a través de Twitter que Bielsa “va dedicar la vida a lluitar i a fer memòria”. També l’ha situat com “un exemple per a tots” perquè “no va defallir mai”. El president transmet el condol a familiars i amics.

 

Per la seva banda, la consellera de Justícia, Ester Capella, ha lamentat que es perd “un referent” i ha traslladat el condol. A més, ha destacat que la seva vida va estar dedicada “als principis de veritat, reparació i no repetició de la barbàrie franquista” des de l’Amical de les Brigades Internacionals de Catalunya i també l’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme. “El seu exemple és l’obligació del Departament de Justícia”, ha afegit, ja que és qui té les competències en memòria històrica. Capella ha expressat el condol en nom del Govern, com ho ha fet també el Memorial Democràtic.

Relacionats