Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Montse Venturós deixa l’alcaldia de Berga per depressió

Denuncia l’estigma que pateixen les persones amb trastorns mentals

Redacció
Redacció 06/07/2021
L'alcaldessa inhabilitada de Berga, Montse Venturós, davant de la façana de l'Ajuntament

Montse Venturós, alcaldessa de Berga des del 2015, ha cessat al càrrec per depressió. Una decisió que, tal com ha assegurat, és “difícil i complexa”, però que pren “per responsabilitat col·lectiva”. “Em va costar assumir que jo, Montse Venturós, estava malalta i amb baixa mèdica, però encara més assumir el meu diagnòstic: pateixo depressió”, ha assegurat en roda de premsa i acompanyada dels seus pròxims. Una intervenció pública que, ha dit, serà la darrera fins a la seva recuperació total i que ha aprofitat per fer “un crit contra l’estigma en matèria de salut mental”. “En un sistema com el capitalisme més ferotge i putrefacte, aquestes persones es silencien i l’únic que conta és la productivitat i l’individualisme”, ha afegit.

Feia cinc mesos que Montse Venturós estava de baixa mèdica i, durant tot aquest temps, s’ha especulat molt sobre els motius. Finalment, aquest dimarts, ha anunciat que cessa del seu càrrec al capdavant de l’Ajuntament per la malaltia que pateix: depressió.

 

Una depressió que l’ha obligat a aturar les seves responsabilitats polítiques abans d’hora. “La meva voluntat era acabar el mandat, però no m’ho prendré com un fracàs perquè, en tot cas, el fracàs és estar malalta o tenir una malaltia i ara toca assumir-ho per responsabilitat col•lectiva”, ha afegit.

 

Venturós ha aprofitat la seva intervenció per fer un crit contra l’estigma en matèria de salut mental. “Partim d’un estigma molt arrelat que fa que les persones amb malalties de salut mental siguem vistes com a persones febles, que no hem estat valentes, que alguna situació ens ha sobrepassat”, ha assegurat.

 

L’alcaldessa també ha aprofitat la seva darrera compareixença per fer “un apunt” sobre el paper de la dona al capdavant de les institucions o de llocs de responsabilitat. “El problema és estructural. Cansades de ser sempre qüestionades, ens hem de justificar constantment, les nostres veus són silenciades davant de la dels nostres companys i de veure que les actituds no serien les mateixes si al capdavant hi hagués una figura masculina. I això, senyors, cansa fins a l’exhaust en ple segle XXI”, ha afegit.

 

L’actual alcalde en funcions, Ivan Sánchez, la substituirà i està previst que sigui investit en les pròximes setmanes.

 

Primer càrrec detingut per desobediència

 

Venturós va accedir a l’alcaldia de Berga l’any 2015, després de guanyar les eleccions municipals contra tot pronòstic i destronar anys de govern convergent. “Han estat els anys més difícils de la meva vida, però els que més aprenentatge m’han donat”, ha afegit.

 

Al novembre del 2016 va ser detinguda, a casa seva i de matinada, pels Mossos d’Esquadra per haver-se negat a declarar per no despenjar l’estelada durant els comicis electorals. Va ser el primer càrrec públic detingut per desobediència. El Jutjat la va condemnar a una inhabilitació de sis mesos i a pagar una multa.

 

Després de la inhabilitació, l’any 2019, es va tornar a presentar a les eleccions i va guanyar fregant la majoria absoluta.