Dissabte, 4 de febrer de 2023 - Edició 1654
La República

Montero corre a desmentir l’impost a Madrid per l’efecte capitalitat

El PP acusa el Gobierno de “madrilenyobòbia” pels rumors que apuntaven que s’imposaria un impost a Madrid i Montero respon que “mai estarà a l’agenda del govern”

Agències 06/08/2021
La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, aquest 6/7/2021 a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. (Horitzonal)

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha negat que el Gobierno pretengui imposar un impost a la Comunitat de Madrid per compensar la resta d’autonomies per l’efecte capitalitat. “Aquesta proposta no està en l’agenda del govern ni ho estarà mai”, ha afirmat Montero en una atenció als mitjans aquest divendres a Cadis. La titular d’Hisenda ha insistit que la Moncloa “no treballa en aquesta direcció” que, a més, seria “contraproduent”.

Es tracta d’una idea que va llançar el president del País Valencià, Ximo Puig, i que ahir dijous va obtenir el suport del ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, que va dir que calia “seguir explorant-la”, ja que “té molt recorregut”. El PP ha carregat contra el Gobierno per aquesta qüestió i l’ha acusat de “madrilenyofòbia”. El vicesecretari de Territorial dels populars, Antonio González Terol, ha acusat la Moncloa de “discriminar i atacar” les autonomies governades pel PP perquè “no suporta que gestionin bé”.

Montero, per contra, ha lamentat que el “PP juga al victimisme fent soroll i buscant polèmiques on no hi ha res”. La ministra d’Hisenda ha assegurat que el govern espanyol “mai farà una política que enfronti territoris” i que busca “el diàleg, el consens i la capacitat de posar-nos d’acord perquè no hi hagi comparacions o greuges”.

Val a dir que amb aquestes afirmacions el PSOE dona per suposat que hi ha un sistema autonòmic just en el qual s’hauria de mantenir un equilibri entre allò que aporta cada autonomia i allò que rep. El PSOE s’ha negat a revisar quin és el balanç de la Comunidad de Madrid, ja que certament ha tingut un seguit d’inversions, pagades pel conjunt d’autonomies, que han potenciat la capital espanyola.

La guerra entre el PSOE i Ayuso s’intensifica amb constants picabaralles, en les quals no revisar el balanç territorial no suposa que hi hagi igualtat entre les autonomies, només que es manté la situació existent.