Dijous, 22 d'abril de 2021 - Edició 1001
La República

Montero avisa que la negociació serà “molt complexa” i llarga

La portaveu del govern espanyol insta a buscar “fórmules imaginatives” i rebutja el mediador

Redacció
Redacció 26/02/2020
La portaveu del govern espanyol, Maria Jesús Montero, durant la compareixença de premsa aquest 26 de febrer del 2020. (horitzontal)

Convida a deixar de costat l’autodeterminació i l’amnistia: “Ser capaços de buscar el que ens uneix i deixar a un costat el que ens separa”,

La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha demanat “transcendir les posicions actuals” de cada part a la taula de diàleg per poder assolir acords. Montero ha afirmat que la negociació serà “molt complexa”, llarga i que arribar a punts de trobada serà “difícil”. La portaveu de l’executiu ha remarcat que cap solució “estarà en els màxims de les aspiracions de cada govern”: “Requerirà intensitat, empatia, creativitat”, ha dit. Per això, la ministra portaveu ha instat a buscar “fórmules imaginatives que permetin identificar punts de trobada”: “Ser capaços de buscar el que ens uneix i deixar a un costat el que ens separa”, ha remarcat en roda de premsa a Moncloa després de la reunió, que ha durat prop de tres hores.

Montero ha afirmat que la trobada entre la delegació de l’Estat i la Generalitat ha estat “satisfactòria” i s’ha desenvolupat en un clima “d’afabilitat” i “comprensió”. La portaveu del govern espanyol ha explicat els representants de l’Estat han expressat que no comparteixen el dret a l’autodeterminació i que no consideren necessària la figura del relator.

Possible acord per als pressupostos

Les dues parts s’han emplaçat a abordar certes qüestions en el marc de la Comissió Bilateral, que “s’hauran de concretar en un acord de pressupostos”, segons ha dit Montero. Tanmateix, ha assegurat que a la trobada d’aquest dimecres no s’ha abordat l’elaboració dels pressupostos ni l’aprovació de dijous al Congrés dels objectius d’estabilitat.

En aquest sentit, ha dit que aquests assumptes s’han tractat en els contactes amb els grups parlamentaris però que, en la seva opinió, “si realment necessitem donar sortida als acords que vagin arribant, sigui a la Comissió Bilateral o en aquestes reunions és obvi que cal una senda i uns pressupostos”.

Únic posicionament de la delegació catalana

Montero ha afirmat que no ha trobat “cap diferència de to” dels representants de la delegació catalana i ha assegurat que no ha vist “cap distinció digna de menció” entre els membres de JxCat i els d’ERC.