Dijous, 23 de març de 2023 - Edició 1701
La República

Milers de persones inunden els carrers de Barcelona sota el lema “Les dones movem el món, ara l’aturarem!”

Els diferents partits polítics han emès la seva opinió sobre la importància d’erradicar les violències masclistes

Redacció 08/03/2023
Una imatge de l'inici de la manifestació feminista del 8-M a la plaça Universitat de Barcelona Data de publicació: dimecres 08 de març del 2023, 18:59 Localització: Barcelona Autor: Guillem Roset

Milers de persones han participat aquest dimecres de la manifestació feminista a Barcelona convocada per l’Assemblea del 8-M sota el lema “Les dones movem el món, ara l’aturarem!”. Coincidint amb la vaga feminista pel Dia de les Dones, la marxa ha arrencat a la plaça de la Universitat de Barcelona pocs minuts abans de les 18:30h i ha iniciat un recorregut per diversos carrers del centre de la capital catalana fins al Passeig Lluís Companys. Amb un ambient festiu a la capçalera de la mobilització, desenes de dones han cantat consignes i han mostrat pancartes per reclamar la fi de les violències masclistes i la igualtat. També han carregat contra el sistema “cishetero patriarcal, racista i classista”.

Els partits polítics han aprofitat l’ocasió per expressar el seu punt de vista. La candidata de la CUP a Barcelona Adriana Llena ha afirmat que cal “més feminisme” per aturar “l’onada reaccionària”, però també per “anar més enllà”. Així, ha reclamat un feminisme “transformador, que vagi més enllà de mesures superficials”. En una atenció als mitjans prèvia a la manifestació, Llena ha celebrat que el moviment “ha tornat a demostrar la seva força” en aquesta jornada. Tanmateix, la candidata anticapitalista ha dit que els partits hi són per “acompanyar” i per a posar damunt la taula diverses propostes, però que sense la mobilització als carrers “no seria possible tirar endavant amb res”.

La portaveu adjunta d’ERC, Raquel Sans, ha demanat posar el focus en el suport a les víctimes de violència masclista, i no en la rebaixa de condemnes dels agressors sexuals. Durant l’atenció als mitjans a plaça Universitat, Sans ha apuntat que s’obvia massa que un 90% de les agressions no es denuncien, per la por de la víctima a no ser creguda, la revictimització, i pels “calvaris judicials” que ha de suportar. “Hem de posar aquí les polítiques públiques”, ha reclamat Sans. La portaveu republicana també ha lamentat que el PSOE s’alineés dimarts amb PP i Vox per “frenar els avenços” de la lluita feminista, en la tramitació de la reforma de la llei coneguda com del ‘només sí és sí’.

La presidenta d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, creu que la manifestació del 8-M és “la millor resposta a l’extrema dreta, que vol tornar enrere”. Des de la mobilització, la líder dels comuns ha celebrat “totes les conquestes” del feminisme els darrers anys i ha demanat “ser conscients del camí a recórrer per aconseguir més drets i llibertats”. En aquest sentit, ha fet una crida a la “unitat des de la diversitat”: “Hi ha molts feminismes i és aquesta diversitat la que hem de posar en valor perquè totes juntes continuarem conquerint drets i llibertats per a tothom”.

La viceprimera secretària d’Organització del PSC, Lluïsa Moret, ha reivindicat que el compromís socialista no s’entén sense la lluita feminista “tant des de la lògica institucional com orgànica”. Moret ha fet una crida a lluitar per a defensar els drets de les dones i contra la violència masclista des de la manifestació de Barcelona. Així, ha clamat per la “defensa dels drets de les dones, per a desarticular les desigualtats que provoquen discriminacions de gènere i la discriminació que genera patiment a les dones en tots els àmbits i per treballar per aconseguir la igualtat efectiva entre homes i dones”. Una delegació del PSC, encapçalada pel primer secretari, Salvador Illa, ha participat en la mobilització.

La consellera de Feminismes i Igualtat, Tània Verge, ha avisat que és “urgent” tombar el patriarcat. En un contacte amb la premsa a plaça Universitat, Verge també ha assegurat que la transformació feminista “no és cap utopia”. Així mateix, la consellera ha reclamat “més consciència feminista” de les injustícies existents, i ha afegit que una societat més lliure, just ai equitativa “és possible”. La titular de Feminismes i Igualtat ha remarcat la importància que les institucions han de tenir el “ferm compromís” amb recursos suficients per tal que les lleis d’igualtat no semblin “recomanacions”.