Edició 1771

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 01 de juny del 2023
Edició 1771

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 01 de juny del 2023

Metges de Catalunya denuncia que l’IAS ha denegat dues peticions de modificació de jornada “per venjança” i aquest ho nega

El sindicat atribueix la situació al conflicte obert amb la gerència per la supressió del complement d'antiguitat

|

- Publicitat -

El sindicat Metges de Catalunya acusa la direcció de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) de Girona de “fer un pas més en la seva política de restringir drets laborals”. Assegura que l’entitat ha denegat a dos facultatius les peticions de modificació de jornada presentades “per causes justificades”.

Publicitat

En un cas es tractava d’una sol·licitud d’exempció de guàrdies de localització per motiu d’edat (Més de 60 anys) i en l’altre, l’adequació de la jornada per tenir cura de familiars dependents. En ambdós casos, els facultatius havien donat un any de marge a l’empresa per a la recerca de substituts. Aquesta polèmica arriba una setmana després que el sindicat s’oposés a la decisió de l’IAS de suprimir el complement d’antiguitat de la plantilla.

Tal com assegura el sindicat de metges, a banda de denegar les peticions de modificació de jornada laboral, l’IAS ha notificat a tots dos professionals l’aplicació de l’article 41 de l’Estatut dels Treballadors per fer una modificació substancial de les seves condicions de treball, obligant-los a mantenir la mateixa jornada. A més, segons han denunciat els afectats, la gerència ha actuat amb “ànim venjatiu”, anunciant-los que hauran d’incrementar el nombre de guàrdies mensuals que feien fins ara.

Metges Catalunya (MC) titlla d'”intolerable” el tarannà de la direcció de l’IAS, a qui acusa de “manca de sensibilitat” per denegar dues peticions “sustentades en motius de salut i de conciliació de la vida personal i laboral”. El sindicat retreu a l’entitat sanitària gironina “la cursa sense sentit que ha emprès per retallar els drets laborals dels seus empleats”.

Per tot això, el sindicat avisa que es tracta d’una estratègia “regressiva” que l’empresa “acabarà perdent perquè es trobarà amb l’oposició frontal d’una plantilla cohesionada i mobilitzada”. En aquest sentit, el sindicat ha activat els seus serveis jurídics per defensar els interessos dels dos professionals mèdics. L’MC també ha anunciat que traslladarà aquest conflicte a la taula mèdica bilateral amb l’objectiu de definir un sistema de regulació de les guàrdies de crida o localització.

Et pot interessar  Els metges titllen de "declaració de guerra" la proposta de Sanitat d'allargar les guàrdies fins als 60 anys

La polèmica arriba una setmana després que Metges de Catalunya denuncies la voluntat de l’IAS de suprimir el complement salarial d’antiguitat de la plantilla, que afecta 278 de 1.900 treballadors. Segons va anunciar en un comunicat, aquest canvi s’ha produït de manera unilateral i penalitzar de forma “injusta i injustificada” el personal que porta més anys a l’empresa. Per aquest cas, el sindicat ja va anunciar que si l’IAS no rectifica, Metges de Catalunya recorrerà a la via judicial i preveu convocar mobilitzacions.

Per la seva banda, l’IAS nega que hi hagi esperit de venjança darrera de la decisió de denegar dos canvis de jornada de professionals de l’hospital Santa Caterina de Salt (Gironès). Asseguren que si aprovés un d’aquests canvis de jornada deixarien el servei de guàrdies cobert amb només dos facultatius i això portaria a una atenció “que no correspon en temps i forma”. Per això assegura que ha denegat els canvis mentre estudia mesures alternatives, ja que dos treballadors estan de baixa per naixement.

En referència al cas del professional que treballa al servei de Cirurgia General i de l’Aparell Digestiu de l’hospital Santa Caterina, des de l’IAS recorden que en el servei hi treballen vuit professionals. Un d’ells ja està exonerat de fer les guàrdies per edat i tres d’ells també podrien acollir-se en aquest dret. Malgrat tot, n’hi ha dos que estan de baixa per naixement i això vol dir que si s’aprovessin tots els canvis el servei quedaria amb només dos facultatius en la roda de guàrdies localitzables. Per això, l’IAS demana temps per estudiar una alternativa.

L’altre cas és un professional que ha demanat modificar la jornada per tenir cura d’un familiar dependent. Sobre aquesta persona, des de l’IAS asseguren que totes les sol·licituds per aquest motiu “s’accepten en la seva totalitat”.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió