Edició 1892

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 30 de setembre del 2023
Edició 1892

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 30 de setembre del 2023

Més males notícies pel PP: els lletrats neguen cap error informàtic durant la votació de la reforma

|

- Publicitat -

Els lletrats del Congrés han emès un informe que avala l’actuació de la presidenta de la cambra, Meritxell Batet, i neguen que hi hagi raons per anul·lar el vot del diputat del PP Alberto Casero, que assegura que va votar a favor de la reforma laboral per un “error informàtic”.

Publicitat

En un document de 17 pàgines, els lletrats rebutgen les al·legacions del PP i conclouen que el vot de Casero “va ser emès de manera vàlida” i produeix “efectes plens” perquè “ha quedat acreditat que no es va produir un error al sistema de votació” i en tot cas va ser el mateix diputat del PP qui es va equivocar. Per tant, la presidenta del Congrés va obrar de forma correcta quan no va atendre la petició del PP perquè Casero repetís la seva votació.

“El vot és irrevocable i no es repeteix”

En aquest sentit, recorden que “el vot vàlidament emès, sigui presencial o telemàtic, és irrevocable” i, per tant, “tret que hi hagi un error tècnic” com el que es recull en una sentència del Tribunal Constitucional del 2006, “no es repeteix”.

Els lletrats afirmen a més que hi ha “nombrosos precedents” que avalen aquest criteri, perquè permetre una repetició del vot telemàtic permetria “situar en una posició d’avantatge el votant telemàtic davant els diputats que voten pel procediment presencial”. Per tant, segons els lletrats, “no es donen les circumstàncies que haguessin justificat l’anul·lació del vot” de Casero.

“No era exigible ni necessari reunir la Mesa”

Els lletrats avalen expressament el criteri de Batet, que no va atendre les peticions del PP perquè Casero pogués repetir la votació. Segons l’informe, “no era ni jurídicament exigible ni tampoc necessari” reunir la Mesa per decidir si podia emetre un nou vot, perquè “no existia error tècnic” i, per tant, “no era possible permetre que es repetís la votació”.

Et pot interessar  El PSC i la Moncloa es renten les mans de la reunió Puigdemont-Díaz

Un annex de l’informe estableix a més que “no consta” a la direcció del departament d’informàtica del Congrés “cap incidència tècnica relativa a la votació”. Explica que es va analitzar els fitxers que registren les operacions informàtiques realitzades en aplicació del vot telemàtic”.

Un “error” en 7 minuts de votació

Segons els registres, Casero va iniciar la votació per fer les votacions del ple de manera telemàtica a les 17:39:34 d’aquell dijous, i tenia 20 punts disponibles per votar. A les 17:46:55 va guardar la votació emesa per a les 20 qüestions, i l’extracte que li arriba recull “sense cap mena de dubte que l’opció marcada a la pantalla és la del ‘sí’. Casero va tenir opció de confirmar o cancel·lar la votació per tornar a les sessions i reiniciar el procés de votació. Va confirmar i a les 17:46:59 es va emetre el justificant del vot.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió