Dissabte, 3 de desembre de 2022 - Edició 1591
La República

Més judicialització de la política: El TC suspèn el pla d’acció exterior i de relacions amb la UE de la Generalitat

El tribunal admet a tràmit per unanimitat el recurs presentat pel govern espanyol

Agències 30/10/2019
Imatge de la façana del Tribunal Constitucional

El Tribunal Constitucional (TC) ha aprovat per unanimitat admetre a tràmit el conflicte de competències presentat pel govern espanyol contra l’acord de Govern que va aprovar el Govern el passat 25 de juny el pla estratègic d’acció exterior i de relacions amb la Unió Europea (UE) 2019-2022. El tribunal també ha suspès la vigència i l’aplicació del pla, ja que l’executiu espanyol va invocar l’article 161.2 de la Constitució.

Aquesta suspensió és ferma des del 28 d’octubre, data d’interposició del conflicte, i el tribunal ha decidit que sigui comunicada al president de la Generalitat, Quim Torra. El Govern tindrà ara un termini de 20 dies per presentar al·legacions i els documents que cregui oportuns.La incoació del conflicte també es comunicarà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per si l’acord de Govern està impugnat a la sala contenciosa-administrativa. En aquest cas, el procés hauria de quedar suspès fins a la decisió que prengui el Constitucional.

El Consell de Ministres va aprovar presentar el conflicte de competències a l’entendre que el pla “excedeix de l’àmbit d’actuació de la Generalitat”, “menyscaba les competències de l’Estat entre altres en relacions internacionals” i “vulnera el principi de lleialtat constitucional en l’exercici de les competències pròpies”. Segons el govern espanyol, la Generalitat va posar en marxa el pla en el marc “d’un procés independentista que pretén el desprestigi de la imatge internacional d’Espanya”.

El pla estratègic ara suspès es basa en quatre eixos: augmentar la presència al món, l’excel·lència, la influència i el compromís. Segons va afirmar el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, el dia que es va presentar el pla, el seu objectiu és fer de Catalunya “un actor conegut i reconegut, amb més presència i més incidència econòmica, social i cultural” i com a “referent de democràcia, pau i solidaritat”. El pla també inclou redactar documents per començar a treballar als cinc continents.

AMPLIACIÓ.- Bosch: el Govern continuarà amb la “internacionalització de Catalunya”

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, Alfred Bosch, ha assegurat aquest dimecres que el Govern continuarà “treballant amb la internacionalització de Catalunya”.  En declaracions als periodistes, Bosch ha assegurat que “el Govern espanyol no impugnarà el futur de Catalunya al món i la internacionalització de Catalunya”, i ha defensat que l’acció en l’exterior de la Generalitat és legal, legítima i necessària.

“Hem de respondre les ciutadanes i ciutadans que volen tenir més oportunitats i més competitivitat al món”, ha subratllat, posant com a exemple empreses, associacions i entitats, universitats i sindicats. Ha explicat que la Generalitat treballa en les al·legacions contra el recurs del Govern central i que el termini és de 20 dies, i ha ressaltat que la suspensió no afecta les delegacions catalanes en l’exterior: “Les delegacions continuen fent el seu treball”.