Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

MÉS demana l’amnistia per Valtònyc i la derogació de la Llei Mordassa per garantir la llibertat d’expressió

Les dretes i els socialistes s’alien al Parlament balear per rebutjar expressar suport als artistes perseguits com Hasél i Valtònyc

Redacció 08/02/2023
Valtònyc i Lluís Apesteguia | MÉS per Mallorca

MÉS ha impulsat una Proposició No de Llei per tal que el Parlament de les Illes Balears expressi el seu suport als artistes condemnats i encausats per exercir el seu dret a l’expressió artística i a la llibertat d’expressió. Així mateix, la formació ecosobiranista vol que es reclami la derogació de la Llei Mordassa, s’amnistiï a Valtònyc, i es modifiqui el text constitucional i el Codi Penal eliminant els articles que garanteixen la impunitat jurídica del rei com a cap de l’estat. Cal destacar que la PNL ha resultat rebutjada per l’aliança de les dretes i el PSOE-PSIB.

“Avui hi ha un mallorquí que és lliure a tot arreu menys a ca seva per denunciar una institució presumptament corrupta i profundament antidemocràtica com és la monarquia”, ha criticat el diputat Joan Mas ‘Collet’. En aquesta línia, des del partit condemnen la persecució de l’Estat espanyol amb condemnes judicials contra diferents cantants i personalitats del món de la cultura per les seves lletres i opinions manifestades públicament en el curs de les seves actuacions.

Una reforma insuficient de la Llei Mordassa

Des de MÉS reivindiquen les victòries judicials a Europa i reclamen que l’Estat ajusti la seva legislació per ser homologable a la de qualsevol democràcia consolidada. Entre les mesures, apunten derogar definitivament la Llei Mordassa, que només va ser rebaixada pel govern espanyol de coalició de PSOE i Unidas Podemos.

“Valtònyc és a Bèlgica, el raper lleidatà Pablo Hasél és a una presó espanyola, i mentre tots dos són perseguits per l’Estat, el corrupte Juan Carlos I viu a una mansió de 1050 m, amb vistes a la mar, sala de cinema, sis dormitoris, un jardí de 4100 m² i amenaça de tornar a Madrid impunement”, ha destacat Mas.