Diumenge, 2 d'abril de 2023 - Edició 1710
La República

Més de 200 persones es manifesten a Lleida en suport als 6 militants d’Arran investigats per la policia espanyola

La protesta ha finalitzat sense incidents amb la lectura dels manifests davant de la subdelegació del govern espanyol

Redacció 12/02/2023

Més de 200 persones s’han manifestat aquest dissabte a la tarda pels carrers de Lleida per mostrar el seu suport als 6 militants d’Arran detinguts dimecres per la policia espanyola i en “contra de la repressió de l’Estat”. La protesta ha sortit de davant del Rectorat i ha finalitzat davant de la subdelegació del govern espanyol, on representants d’Arran i del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) han llegit els manifests en què han denunciat “un nou cas de repressió política de l’estat espanyol contra el jovent organitzat”. Durant la marxa, els assistents han cremat una banera espanyola al seu pas per la comissaria de la policia espanyola i també han fet pintades a una sucursal bancària. La protesta ha acabat sense incidents.

La portaveu d’Arran, Martina Gispert, ha explicat abans de l’inici de la marxa que la protesta pretén solidaritzar-se amb els sis joves militants investigats per la policia espanyola i donar resposta a la “persecució política i social”, que segons ha indicat, pateix l’esquerra independentista per part de l’estat espanyol. “L’estat espanyol el que vol és criminalitzar la nostra activitat política i tenir-nos aïllades”, ha remarcat.

La mobilització, convocada per Arran, ha sortit de la plaça de davant de l’edifici del Rectorat cap a dos quarts de vuit de la tarda, mitja hora més tard del previst, i ha recorregut les avingudes de Balmes i de Prat de la Riba, on al seu pas per la comissaria de la policia espanyola diversos assistents han cremat una bandera d’Espanya i també han llençat petards.

La marxa ha estat encapçalada per una pancarta amb el lema ‘Joves en lluita contra la repressió d’estat!’ i durant tota la ruta els manifestants han cridat frases com ‘si ens toquen a una ens toquen a totes’, ‘la solidaritat la nostra millor arma’, ‘anticapitalistes’ o ‘per grup criminal la policia nacional’.

Després de passar per la rambla Ferran, la manifestació ha acabat davant de la subdelegació del govern espanyol, on representants d’Arran i del SEPC han llegit els manifests. La protesta ha finalitzat sense incidents.

La policia espanyola va detenir els 6 militants d’Arran dimecres. Els atribueix més d’una desena d’accions violentes comeses durant el 2022, entre les quals destaquen l’incendi d’una barricada de neumàtics en la línia d’alta velocitat Madrid-Barcelona, danys en entitats bancàries, benzineres i empreses privades i pintades en seus de partits polítics.

En concret, la policia espanyola atribueix als joves els delictes d’incendi amb perill per a la vida de les persones, danys agreujats, amenaces i delictes contra la integritat moral. La causa que porta el jutjat d’instrucció 4 de Lleida, però, està oberta per danys, desordres públics i amenaces.

Els joves, tres noies i 3 nois veïns de l’Urgell i el Pla d’Urgell, van passar aquest dijous a disposició judicial i van quedar en llibertat amb l’obligació de comparèixer al jutjat sempre que siguin requerits.