Diumenge, 2 d'octubre de 2022 - Edició 1529
La República

Marlaska torna a justificar la massacre a la tanca de Melilla i defensa que l’actuació policial va ser “proporcionada”

L’independentisme esbronca el ministre espanyol “per rentar-se les mans dels assassinats”

Redacció 21/09/2022

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, torna a fer gala de la seva sang freda justificant la mort de desenes de migrants en l’intent d’entrada a Melilla del passat 24 de juny. En la compareixença al ple de la cambra baixa espanyola ha defensat que la Guàrdia Civil, amb el suport de la policia marroquina, va fer un ús “oportú i proporcionat” del material disponible en l’intent d’aturar el salt a la tanca.

El titular d’Interior ha tornat a criminalitzar els migrants dient que tenien una “actitud violenta”. “És un episodi d’intent violent d’entrada irregular”, ha insistit. Marlaska ha defensat el Marroc com a “soci lleial” amb qui l’Estat té una “relació estratègica”.

Què diuen els partits independentistes?

La diputada d’ERC, Maria Carvalho, ha denunciat que “Europa paga i el Marroc mata”. “No tot s’hi val per rentar-se les mans dels assassinats que van tenir lloc”, ha dit Carvalho, que ha dit que va ser al lloc dels fets dies després i que “encara hi havia sang a la tanca”.

La diputada de Junts, Mariona Illamola, ha dubtat de la “proporcionalitat” de l’actuació policial i ha afirmat que els migrants eren més vulnerables. Illamola ha qüestionat “si no es poden controlar les fronteres d’una altra manera”.

La portaveu de la CUP, Mireia Vehí, ha preguntat “quantes vides valen les fronteres” i ha reclamat que es “repari les famílies de les persones assassinades, jutjar els responsables polítics i de l’operatiu còmplices i garanties de no repetició”.

El diputat del PDeCAT, Genís Boadella, ha afirmat que les imatges dels fets indiquen que es va produir una “actuació policial totalment desproporcionada”. El diputat d’EH Bildu, Jon Iñarritu, ha remarcat que “no es pot venir a justificar el que va passar de cap manera”.