Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

Marcela Topor explica la reacció de les seves filles quan veuen un policia espanyol: “per a elles, és com el llop malvat”

El diari nord-americà ‘The Sunday Long Read’ ha publicat aquest diumenge un reportatge sobre la situació política a Catalunya basant-se en una entrevista feta aquest setembre a Girona amb la […]

Redacció 28/01/2019
Carles Puigdemont i Marcela Topor, en una imatge d'arxiu

El diari nord-americà ‘The Sunday Long Read’ ha publicat aquest diumenge un reportatge sobre la situació política a Catalunya basant-se en una entrevista feta aquest setembre a Girona amb la dona del president a l’exili, Carles Puigdemont. Marcela Topor parla sobre el que ha significat per a la seva família la persecució judicial per part de l’Estat espanyol al Govern legítim de Catalunya i explica com l’han viscut les seves filles Maria (de 9 anys) i Magalí (d’11 anys). Topor assegura a la periodista Meg Bernhard que ambdues “entenen la situació del seu pare” i que -tot i que el troben a faltar- prefereixen que sigui a Bèlgica, on pot ser lliure. Segons diu el text, es posen nervioses cada cop que veuen un policia espanyol: “per a elles, és com el llop malvat”, explica Topor.

A l’article (on es parla de l’1-O, l’exili de Carles Puigdemont, les euroordres d’extradició rebutjades per la justícia europea, el seu breu empresonament a Alemanya o la seva tasca d’internacionalització del procés), es diu que Topor no ha marxat de Catalunya precisament perquè vol que la vida de les seves filles segueixi sent tot el normal possible.

De l’1-O a l’exili 

D’altra banda, Topor parla de com es va sentir l’1-O quan la seguien helicòpters de la policia espanyola (“semblava la guerra”, diu l’autora de l’entrevista) i recorda com van haver d’esquivar-la quan els esperava a Sant Julià de Ramis -escriu Bernhard- “trencant finestres i bloquejant als residents l’entrada al lloc de votació”. “Sona com si fos una pel·lícula però malauradament és cert”, afegeix Topor.

Amb tot, diu que ella és “afortunada” en relació als familiars dels presos i preses polítiques, en qui assegura que ha trobat molt suport. “Tot i que no es jutjarà Puigdemont, el futur de la família de Topor -i el futur de Catalunya- és incert. El resultat del judici dels independentistes podria determinar si Espanya reactiva una ordre de detenció europea per extradir Puigdemont. En qualsevol cas, no està clar quan Puigdemont tornarà a caminar lliurement per Catalunya”, escriu la periodista de ‘The Sunday Long Read’. En aquest sentit, Topor també recorda la situació a casa després de la DUI de Puigdemont, la preocupació de no saber quant temps hauria de ser a l’exili o quan es tornarien a veure. Però, en el primer aniversari de l’1-O, Marcela Topor deia que “no pots estar trista i plorant cada dia”.

Sexisme a la premsa espanyola

Per acabar, Topor aprofita l’entrevista per denunciar el racisme i el sexisme amb el qual l’ha tractat sempre la premsa espanyolista. “Soc l’esposa del president, li volen fer mal a través meu. Qualsevol cosa que puguin fer per desestabilitzar-lo és bo per ells”, lamenta.