Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

#MarcaEspanya: Passa d’actuar contra la contaminació i incompleix el termini per plantejar solucions a Brussel·les

“Massa Estats membres no estan fent prou per fer front a la contaminació atmosfèrica i protegir la salut dels seus ciutadans”, lamenta l’Oficina Europea de Medi Ambient

Redacció
Redacció 12/09/2019
Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu

L’Estat espanyol no ha presentat a Brussel·les el seu programa nacional de control dels principals contaminants de l’aire, que tots els membres de la Unió Europea havien d’haver presentat fa més de cinc mesos, essent la data límit l’1 d’abril. Es tracta, segons la legislació europea, de “la principal eina de governança” per aplicar la directiva de 2016 de lluita contra la contaminació atmosfèrica i ha de contenir les mesures concretes per assolir les reduccions de les emissions contaminants durant la pròxima dècada per sectors com el subministrament d’energia, el transport, la indústria, l’agricultura i la gestió dels residus.

El Ministeri per a la Transició Ecològica s’ha excusat assegurant que està “ultimant” el document i que així l’hi ha comunicat a la Comissió Europea. L’esborrany va ser presentat (que no enviat a Brussel·les) ja vuit dies després que vencés el termini per enviar-lo i, després de les correccions, encara està a l’espera de ser aprovat al Consell de Ministres.  El Ministeri per a la Transició Ecològica no preveu cap data concreta perquè es faci això.

Per a l’Oficina Europea de Medi Ambient (ONG radicada a Brussel·les) aquest incompliment suposa “un senyal increïblement preocupant” i recorda que ja s’ha produït una “onada de procediments d’infracció” (el juliol passat la Comissió Europea va dur a Espanya davant el Tribunal de Justícia de la UE pels incompliments reiterats des de fa gairebé una dècada dels límits de contaminants) per la qualitat de l’aire en els últims anys. “Massa Estats membres no estan fent prou per fer front a la contaminació atmosfèrica i protegir la salut dels seus ciutadans”, lamenta aquesta ONG. Segons les últimes dades de l’Agència Europea del Medi Ambient la contaminació de l’aire ha causat més de 480.000 morts prematures anuals només a la UE.

Per exemple, en el cas dels òxids de nitrogen la nova directiva estableix que en 2030 Espanya haurà d’haver reduït almenys un 62% aquestes emissions respecte als nivells de 2005. No obstant això, les mesures existents ara deixaran el país molt lluny d’aquest objectiu, en concret, a 13 punts de distància, segons es reflecteix en l’esborrany del document espanyol.